Αμερικανοί σε ελληνικά αμφιθέατρα

Αμερικανοί σε ελληνικά αμφιθέατρα

Δίνεται η ευκαιρία στα ΑΕΙ να δέχονται σπουδαστές από τρίτες χώρες

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί, Κινέζοι, Ινδοί θα βρεθούν στα αμφιθέατρα ελληνικών πανεπιστημίων να παρακολουθούν μαθήματα μαζί με Ευρωπαίους συνομηλίκους τους;

Το υπουργείο Παιδείας προσφέρει την ευκαιρία στα ελληνικά πανεπιστήμια να δέχονται φοιτητές από τρίτες χώρες, οι οποίοι θα παρακολουθούν ένα ή δύο εξάμηνα ή μόνο τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά μαθήματά τους, πληρώνοντας δίδακτρα. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι τα ελληνικά ΑΕΙ θα μπορούσαν να δεχθούν τους ξένους φοιτητές στα μαθήματα που κάνουν στα αγγλικά για τους Ευρωπαίους φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος «Erasmus». Υπολογίζεται ότι γίνονται πάνω από 1.000 μαθήματα στα αγγλικά για τους συγκεκριμένους φοιτητές.

Οχημα για να σπουδάσουν οι φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ελληνικά ΑΕΙ είναι το άρθρο 111Α του νομοσχεδίου που συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή και προβλέπει ότι «τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να συμβάλλονται με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα και με αντίστοιχους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, καθώς και με ξένα ΑΕΙ, με σκοπό την πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών, προκειμένου να μπορούν να διανύσουν μέρος των σπουδών τους σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ελληνικά ΑΕΙ μέγιστης διάρκειας έως δύο εξάμηνα». Με βάση το ίδιο άρθρο, τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να δεχθούν ξένους – μη Ευρωπαίους φοιτητές σε μεμονωμένα ξενόγλωσσα μαθήματα.

Πρώτη ομάδα ξένων φοιτητών που μπορούν να σπουδάσουν σε ελληνικά ΑΕΙ με βάση τη ρύθμιση είναι οι Αμερικανοί. Αλλωστε, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2023, όπως δημοσιεύονται ετησίως από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE), η Ελλάδα πλέον είναι ο όγδοος πιο δημοφιλής προορισμός για Αμερικανούς φοιτητές, με 4.484 φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα μας την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22. Η Ελλάδα ήταν 9η το 2020-21 και 17η το 2017-18, γεγονός που αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική της χώρας ως προορισμού για Αμερικανούς φοιτητές.

«Οι φοιτητές από τις ΗΠΑ έρχονται στην Ελλάδα για να σπουδάσουν σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς που συνδέονται με το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως για βραχυχρόνια προγράμματα εξαμηνιαία ή ετήσια. Ετσι, τα ελληνικά ΑΕΙ θα μπορούσαν να ανοιχτούν σε Αμερικανούς φοιτητές», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

«Η τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία 25 χρόνια στα αμερικανικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Anatolia και το Deree) για την προσέλκυση Αμερικανών, καθώς και άλλων ξένων φοιτητών, συνδυαζόμενη με το εύρος ποιοτικών αγγλόφωνων προγραμμάτων που αναπτύσσουν σταδιακά τα δημόσια πανεπιστήμια, θα διευρύνει τη δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών από άλλες χώρες», σημείωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Anatolia Πάνος Βλάχος.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας – Θα μπορούν να τους δεχθούν, με δίδακτρα, στα μαθήματα που κάνουν στα αγγλικά για τους Ευρωπαίους φοιτητές του προγράμματος «Erasmus».

«Ενα παράδειγμα συνεργασίας με καθηγητές του ΑΠΘ αφορά ένα σύντομο καλοκαιρινό πρόγραμμα αρχαιολογικών ανασκαφών, που προσέλκυσε περίπου 15 φοιτητές από γνωστά αμερικανικά πανεπιστήμια (University of California, Santa Barbara, Purdue University, Michigan State University, κ.λπ). Το πρόγραμμα αποτελούνταν από τρεις εβδομάδες διαλέξεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και δύο εβδομάδες εργασίας πεδίου στις ανασκαφές Τούμπας Θεσσαλονίκης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Παρόμοια σύντομα προγράμματα μπορούν να αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη με δεδομένη την παρουσία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (Pfizer, Deloitte, Beta Cae, Chubb κ.ά.), όπου ο φοιτητής από το εξωτερικό θα μπορούσε να αφιερώσει ένα εξάμηνο σε ακαδημαϊκά μαθήματα με ταυτόχρονη πρακτική άσκηση, κάτι που είναι η τάση τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Είμαστε θετικοί και ανοικτοί σε συνέργειες με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή την περίοδο φοιτούν στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Deree πάνω από 1.000 Αμερικανοί φοιτητές προερχόμενοι από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και από περίπου 250 πανεπιστήμια. Οι περισσότεροι είναι με καθεστώς φοίτησης study abroad και μένουν για ένα εξάμηνο, παίρνοντας συνήθως 3 ή 4 μαθήματα. Φροντίζουμε να έχουν καλυφθεί η σίτιση, η στέγαση των Αμερικανών φοιτητών, παρέχοντάς τους πληροφορίες και εξυπηρέτηση που αφορούν την καθημερινότητά τους για όσο διάστημα φοιτούν στην Ελλάδα», υπογράμμισε στην «Κ» η Κλώντια Καρύδη, εκ των αντιπροέδρων του Deree.

Στο ίδιο πλαίσιο, το College Year in Athens, όπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αλέξης Φυλακτόπουλος, συνεργάζεται με αμερικανικά ΑΕΙ. Φοιτητές τους παρακολουθούν στο College Year in Athens τα μαθήματα ενός εξαμήνου ή έρχονται σε θερινά προγράμματα. Τα μαθήματα που γίνονται στην Ελλάδα αναγνωρίζονται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο. Το κολέγιο ξεκίνησε προσφέροντας μαθήματα σε ανθρωπιστικές σπουδές (αρχαιολογία, ιστορία, φιλοσοφία) και πλέον τώρα έχει προγράμματα στα οικονομικά, λογιστική, ψυχολογία, βιολογία, σχέδιο, περιβάλλον.

Παράλληλα, όπως είπε στην «Κ» ο Χρήστος Μιχαλακέλης, πρόεδρος του φορέα εκπαιδευτικής διεθνοποίησης της Ελλάδας Study in Greece και καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να συνεργαστούν με ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς και για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των πρώτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ενα ερώτημα είναι γιατί ένας ιδιωτικός φορέας να «εκχωρήσει» επ’ αμοιβή σε ένα δημόσιο ΑΕΙ μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει στους φοιτητές του. Η απάντηση είναι ότι το άνοιγμα των μη κρατικών εκπαιδευτικών φορέων στην αμερικανική αγορά –π.χ. για νέες συνεργασίες με ΑΕΙ– διευκολύνεται όταν έχουν συνεργασίες με τα δημόσια ΑΕΙ.

Οι άνθρωποι των κολεγίων αναγνωρίζουν το έργο των δημοσίων ΑΕΙ στην Ελλάδα. Ωστόσο παραδέχονται ότι έως τώρα από τα δημόσια ΑΕΙ υπήρχε επιφυλακτικότητα για συνεργασίες με ιδιωτικούς –ακόμη και μη κερδοσκοπικούς– εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT