Θεσσαλονίκη: «Αγέλες του Σαββατόβραδου» στην Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη: «Αγέλες του Σαββατόβραδου» στην Αριστοτέλους

Aνήλικοι οι μισοί από τους 21 συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη – «Κουλτούρα βίας που ψάχνει το παραμικρό για να εκδηλωθεί», περιγράφουν οι ειδικοί

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν με χλευασμό και ύβρεις. Γρήγορα, όμως, έγιναν ακόμη πιο απειλητικοί. Ο όχλος της πλατείας Αριστοτέλους όλο και μεγάλωνε. Κυνήγησαν τα δύο θύματα. Τους έφτυσαν, πέταξαν μπίρες και μπουκάλια και πρόφτασαν να χτυπήσουν έναν από αυτούς. Επειτα στήθηκαν έξω από το μαγαζί όπου είχαν καταφύγει οι στόχοι τους, απειλώντας. Βαρούσαν τα τζάμια ζητώντας, σύμφωνα με μαρτυρίες, από το προσωπικό να τους παραδώσει για «να τους κανονίσουν». Αυτό που ξεχωρίζει από την ομοφοβική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη είναι η ηλικία των 21 συλληφθέντων –περισσότεροι από τους μισούς είναι ανήλικοι, ο μικρότερος 14 ετών– καθώς και η μαζική συμμετοχή στη ρατσιστική βία. Νεαρής ηλικίας ήταν αρκετοί θύτες και στο πρόσφατο παρελθόν σε επιθέσεις που έχουν γίνει κατά του Thessaloniki Pride. Οπως το 2022, όταν μια ομάδα νεαρών γιούχαρε τους συμμετέχοντες και πέταξε μπουκάλια προτού φτάσει η παρέλαση στον Λευκό Πύργο, ή το 2021 όταν πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά της πορείας. Τότε, από το συγκεντρωμένο πλήθος φαινόταν ότι υπήρχε σύνδεση και με ακροδεξιές ομάδες της πόλης. Για όσα συνέβησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής εάν υπάρχει ευθεία συσχέτιση με αντίστοιχα μορφώματα. Ωστόσο ο τρόπος άσκησης της βίας, η επιμονή, το κυνηγητό και το πλήθος ξενίζουν. Πώς θα μπορούσε να ήταν αυθόρμητη η εκδήλωση αυτού του μένους;

Ο Απόστολος Καραμπαΐρης, υπεύθυνος του Thessaloniki Pride, λέει στην «Κ» ότι στο παρελθόν οι συνήθεις επιθέσεις που δέχονταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν κατά μόνας, στο σκοτάδι. Το πιο τυπικό ήταν να χτυπήσουν κάποια άτομα όταν αποχωρούσαν από γκέι μπαρ ή άλλα μόλις απομακρύνονταν από την παρέλαση του Pride. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μια αλλαγή στην ηλικία, το πλήθος των δραστών και τον τρόπο εκδήλωσης της μισαλλοδοξίας. Θα στοχεύσουν στην πορεία, θα δράσουν πιο μαζικά, αδιαφορώντας εάν οι πράξεις τους εκδηλώνονται σε κοινή θέα – ίσως και αυτό να επιδιώκουν, την έκθεση. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αποκαλεί αυτές τις ομάδες νέων «αγέλες του Σαββατόβραδου». Τους είχε παρατηρήσει και το βράδυ του Σαββάτου στην Αριστοτέλους, προτού σημειωθούν οι επιθέσεις. Οπως περιγράφει στην «Κ», αποτελούνται κυρίως από αγόρια, πανομοιότυπα ντυμένα. Περιφέρονται από τα δυτικά ή τα ανατολικά της πόλης με τα λεωφορεία και αράζουν σε κάποια πλατεία, αρκετά συχνά προσμένοντας τη στιγμή που θα επιτεθούν σε κάποιον απρόκλητα ή θα προκαλέσουν ένταση.

«Μπορεί να βρίσκεσαι στο λεωφορείο και στην επόμενη στάση να ανέβουν 30-40 άτομα, όπως πάνε οι χούλιγκαν όλοι μαζί στα ντέρμπι. Μπορεί να μην είναι ενιαία παρέα, αλλά δυο-τρεις», λέει. «Δεν μοιάζει να έχει, όμως, όλο αυτό τον χαρακτήρα της οπαδικής σύγκρουσης. Σημασία έχει και η παρουσία των κοριτσιών. Μπορεί να μην έρθουν στα χέρια, αλλά θα δεις να παροτρύνουν και να παρατηρούν. Φαίνεται ότι υπάρχει μια κουλτούρα βίας που ψάχνει το παραμικρό για να εκδηλωθεί».

Εις βάρος των 21 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Δήλωση για το περιστατικό έκανε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Δεν είναι ανεκτή η βία, πρακτική και συμβολική, σε πολίτες και πολιτικά πρόσωπα για την ταυτότητα και τις επιλογές τους», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή