Εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Παπαϊωάννου

Εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Παπαϊωάννου

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της εφημερίδας «Το Ποντίκι»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενας σπουδαίος επαγγελματίας, ένας απόλυτα ολοκληρωμένος δημοσιογράφος. Εβρισκε την είδηση, την αξιολογούσε σωστά και έγραφε επί της ουσίας. Αυτονόητοι όροι της δουλειάς αυτής αλλά δυσεύρετοι. Στις μέρες μας, μάλιστα, πολύ σπάνιοι».

Με τα λόγια αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ιδρυτή της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Κώστα Παπαϊωάννου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ προς τιμήν του για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατό του, ο Γιώργος Κοντογιάννης, που μαζί με τον ιστορικό εκδότη και τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Δημήτρη Κωστιδάκη ήταν οι πρώτοι συνεταίροι της εταιρείας «Ποντίκι ΕΠΕ» δίνοντας ζωή στην ιστορική, πρώτη σατιρική – αποκαλυπτική εφημερίδα της Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το «Π» πρωτοκυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου 1979. Αρχικά κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή και από κάποια στιγμή αργότερα, κάθε Πέμπτη, με τον Κ. Παπαϊωάννου να το διευθύνει έως τα μέσα του 2005, ενώ έφθασε να έχει κυκλοφορίες έως και 200.000 φύλλων.

Το πρώτο φύλλο είχε τιμή 10 δραχμές. Το «Ποντίκι» υπό τον Κ. Παπαϊωάννου είχε μια σειρά από «ιδιαιτερότητες» που του έδωσαν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού Τύπου: Συνδύαζε τη σάτιρα με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ –είχε φέρει στη δημοσιότητα τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για βάσεις–, ανήκε εξ ολοκλήρου σε δημοσιογράφους, ενώ δεν δεχόταν κρατικές διαφημίσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος και για το τιμώμενο πρόσωπο μίλησαν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου, οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς (τόσο ο πρώτος, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Κ. Παπαϊωάννου για την έκδοση βιβλίων, όσο και ο διευθυντής της «Κ» υπήρξαν ανταποκριτές στις ΗΠΑ), καθώς και οι Νίκος Κιάος, Αγγελος Στάγκος. Από τον χώρο της πολιτικής, παρεμβάσεις έκαναν οι πρώην υπουργοί Ευ. Βενιζέλος και Γ. Ανωμερίτης.

«Ηταν ο σύντροφος της αγάπης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Οταν έπρεπε να κάνει κάτι, να βοηθήσει κάποιον, το έκανε δίχως να το λέει. Είχε πολύ χιούμορ, αλλά δεν πέρασε τη ζωή του για πλάκα. Δικαίωσε το πέρασμά του, αφήνοντάς μας ωραίες παρακαταθήκες», ειπώθηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης αυτής για τον Κ. Παπαϊωάννου, που είχε φυλακιστεί για την αντιδικτατορική του δράση αλλά απέφευγε να αναφέρεται στο γεγονός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή