Πολίτες σε ρόλο «ντετέκτιβ» – Πάνω από 900 καταγγελίες ετησίως

Πολίτες σε ρόλο «ντετέκτιβ» – Πάνω από 900 καταγγελίες ετησίως

«Προσωπικό όφελος» βλέπουν συχνά τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας πίσω από τις καταγγελίες πολιτών, που αν και στην πλειονότητά τους είναι ανώνυμες, οδηγούν σε εκατοντάδες συλλήψεις, ακόμα και στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων

πολίτες-σε-ρόλο-ντετέκτιβ-πάνω-απ-562949776

Πολίτες καταγγέλλουν παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη, προκειμένου οι σύζυγοί τους να σταματήσουν να χάνουν χρήματα στον τζόγο. Αλλοι καταγγέλλουν λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων ή αλκοόλ, φορολογικά αδικήματα, παραποιημένες τιμές προϊόντων εν μέσω έντονης ακρίβειας. Τα χρόνια, μάλιστα, της πανδημίας πολλοί ήταν αυτοί που προχώρησαν σε καταγγελίες ακόμη και για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας.

Επιχειρώντας μια «ανατομία» των εκατοντάδων καταγγελιών που λαμβάνει κάθε χρόνο η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά και των αποτελεσμάτων τους, η «Κ» συνομίλησε με καλά πληροφορημένες πηγές της ΔΟΕ. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν, από το 2019 οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 900 ετησίως και είναι στην πλειονότητά τους ανώνυμες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγούν στην ποινική διερεύνηση των υποθέσεων και στην εξάρθρωση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. 

«Καμία καταγγελία στο συρτάρι»

Η ΔΟΑ λαμβάνει καταγγελίες μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 11012, της ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία εδώ και λίγους μήνες είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr ή και ταχυδρομικώς.

Αφού ληφθούν οι καταγγελίες, στη συνέχεια αναλύονται και συσχετίζονται με τυχόν άλλες καταγγελίες ή υποθέσεις και στη συνέχεια είτε εξελίσσονται σε προδικαστική έρευνα, είτε διαβιβάζονται σε άλλη αρμόδια αστυνομική υπηρεσία ή δημόσια αρχή.

Οπως δήλωσαν οι ίδιοι κύκλοι, «κάθε καταγγελία που λαμβάνουμε, αποτελεί για εμάς έναρξη υπόθεσης. Είναι μια πρώτη πληροφόρηση». Αλλωστε, όλες οι καταγγελίες, ακόμη κι αυτές που δεν αφορούν τη ΔΟΑ, πρέπει να εκτιμηθούν και να αναλυθούν, «προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια αρμόδια αρχή θα διαβιβαστούν. Δεν μπορεί μια καταγγελία να μείνει στο συρτάρι». 

Προσωπικό όφελος

Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται αφότου ληφθεί η εκάστοτε καταγγελία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «σε πρώτο στάδιο αξιολογείται, προκειμένου να δούμε το βάσιμο της καταγγελίας. Μετά, ανατίθεται και ξεκινάει η έρευνα, ενώ ενημερώνεται και ο εισαγγελέας». Κάποιες υποθέσεις που δεν χρήζουν άμεσης ενέργειας, αποστέλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ για τις υπόλοιπες διεξάγεται αυτεπάγγελτη προανάκριση από τη ΔΟΑ.

Ως προς το αντικείμενο των καταγγελιών, οι ίδιοι άνθρωποι σχολίασαν ότι αυτές συχνά διαμορφώνονται και βάσει της επικαιρότητας, αφού είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα που υπάρχει έντονη ακρίβεια, «πολλοί πολίτες καταγγέλλουν παραποιημένες τιμές προϊόντων». 

Συνήθως οι καταγγέλλοντες είναι τα θύματα της εκάστοτε υπόθεσης και έχουν προσωπικό όφελος από τη διερεύνησή της. 

Πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, παρότι οι περισσότερες καταγγελίες είναι ανώνυμες, «αυτός που θα δώσει ουσιαστική πληροφόρηση δεν είναι άγνωστο πρόσωπο, γνωρίζει πράγματα». Αρκετά συχνά μάλιστα, οι καταγγέλλοντες «είναι τα θύματα της εκάστοτε υπόθεσης και έχουν προσωπικό όφελος από τη διερεύνησή της». Αναφορικά με τις επώνυμες καταγγελίες, οι πηγές της ΔΟΑ σχολίασαν ότι συνήθως αφορούν απάτες μεταξύ ιδιωτών.

Σχετικά με την ποινική διερεύνηση των υποθέσεων, οι πηγές της ΔΟΑ ανέφεραν ότι υπάρχουν δίκες που δεν έχουν εκδικαστεί ούτε σε πρώτο βαθμό από το 2015, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν πάντα γνώση της ποινικής εξέλιξης των υποθέσεων.

Εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων

Το 2019 η ΔΟΑ έλαβε συνολικά 961 καταγγελίες, η πλειονότητα εκ των οποίων (459) παραλήφθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιπλέον 293 καταγγελίες ελήφθησαν μέσω αλληλογραφίας ή φαξ, ενώ 202 πολίτες προχώρησαν σε τηλεφωνική καταγγελία. Το 78% του συνόλου των καταγγελιών ήταν ανώνυμες.

Το 2019 η ΔΟΑ έλαβε συνολικά 961 καταγγελίες, το 78% εκ των οποίων ήταν ανώνυμες. 

Το 46% των καταγγελιών αφορούσε φορολογικά αδικήματα, ενώ ακολουθούν καταγγελίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, απάτες σε βάρος του Δημοσίου και της Ε.Ε., τη νόθευση αγαθών, τη διαφθορά και το παρεμπόριο. Οι καταγγελίες οδήγησαν στη διερεύνηση 84 υποθέσεων και στη σύνταξη 49 δικογραφιών. Συνολικά, συνελήφθησαν 291 άτομα και προέκυψαν 375 κατηγορούμενοι.

Μια από τις καταγγελίες που έλαβε η ΔΟΑ το 2019, οδήγησε στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων με διασυνοριακή δράση, τα μέλη των οποίων παρασκεύαζαν και διακινούσαν κατ’ επάγγελμα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αναβολικές ουσίες. Σύμφωνα με τη ΔΟΑ, η μια εκ των δύο εγκληματικών οργανώσεων δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα μέλη της εισήγαγαν από χώρες του εξωτερικού τις πρώτες ύλες και στη συνέχεια παρασκεύαζαν τις παράνομες αναβολικές ουσίες. Στη συνέχεια, τα παράνομα σκευάσματα διακινούνταν στους τελικούς χρήστες, στους οποίους περιλαμβάνονταν και αθλητές. Η διακίνηση γινόταν μέσω φυσικών καταστημάτων που διατηρούσαν μέλη της οργάνωσης. Αντίστοιχη δράση είχε και η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με τη ΔΟΑ, τα μέλη της οργάνωσης, είχαν δημιουργήσει σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να πωλούν τα παράνομα σκευάσματα που παρήγαγαν.  

Οι καταγγελίες την εποχή της πανδημίας

Το 2020 η ΔΟΑ έλαβε συνολικά 1.005 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 774 ήταν ανώνυμες. Κι αυτή τη χρονιά, οι περισσότερες αφορούσαν φορολογικά αδικήματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί πολίτες προχώρησαν εκείνη τη χρονιά σε καταγγελίες που αφορούσαν παραβιάσεις των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας λόγω της Covid-19. Ακολουθούν καταγγελίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, παρεμπόριο και νόθευση αγαθών. Οι καταγγελίες οδήγησαν στη διερεύνηση 119 υποθέσεων και στη σύνταξη 38 δικογραφιών. Συνολικά συνελήφθησαν 181 άτομα και προέκυψαν 228 κατηγορούμενοι.

Το 2021 η ΔΟΑ έλαβε 931 καταγγελίες, το 77% εκ των οποίων ήταν ανώνυμες. Και πάλι, η πλειονότητα των καταγγελιών αφορούσε φορολογικά αδικήματα, ενώ ακολουθούσαν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας και για την προστασία κοινωνικής ασφάλισης. Οι καταγγελίες οδήγησαν στη διερεύνηση 118 υποθέσεων και στον σχηματισμό 54 δικογραφιών. Συνολικά προέκυψαν 254 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 146 συνελήφθησαν.   

Αυξήθηκαν 500% οι καταγγελίες για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων

Το 2022 οι καταγγελίες ανήλθαν συνολικά σε 955, εκ των οποίων 377 ελήφθησαν μέσω e-mail και 348 μέσω τηλεφώνου. Το 77,8% των καταγγελιών ήταν ανώνυμες, ενώ το 35% αφορούσε φορολογικά αδικήματα. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονιά, οι καταγγελίες για το λαθρεμπόριο και τη νόθευση καυσίμων αυξήθηκαν κατά 473% και 500% αντίστοιχα σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με τη ΔΟΑ, οφείλεται στις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.  

Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με τη ΔΟΑ, οφείλεται στις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με όσα σχολίασαν οι ίδιες πηγές, από καταγγελία προέκυψε και η εξάρθρωση πριν από περίπου ένα μήνα της εγκληματικής οργάνωσης στην Τανάγρα Βοιωτίας, όπου παρασκευάζονταν και διακινούνταν χημικοί διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων.

Δεν ήταν όμως η μοναδική σημαντική υπόθεση που διαλευκάνθηκε το 2023 έπειτα από σχετική καταγγελία. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση εγκληματικής οργάνωσης, έντεκα μέλη της οποίας συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να προχώρησαν σε παράνομη λήψη χρημάτων από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και δημιουργία ενός πολυπλόκαμου δικτύου εικονικών εταιρειών. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται πως οδήγησε σε απάτη ύψους 15.000.000 ευρώ και φοροαποφυγή ύψους 70.000.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή