Αθ. Γκανάς στην «Κ»: «Ο χθεσινός σεισμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος»

Αθ. Γκανάς στην «Κ»: «Ο χθεσινός σεισμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος»

Ενα λάθος του αυτόματου συστήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου δημιούργησε την ψευδαίσθηση πως είχαμε περίπτωση δίδυμου σεισμού

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Αθήνα και το Ηράκλειο της Κρήτης έως τη Λάρισα και την Απουλία της Ιταλίας έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, ο οποίος έλαβε χώρα χθες το πρωί στον υποθαλάσσιο χώρο των Στροφάδων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Αλλά ο κύριος σεισμός ήταν ένας, και συνέβη στις 9.12, λέει στην «Κ» ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σε αντίθεση με τη χθεσινή παρανόηση πως αυτή ήταν μια περίπτωση δίδυμων σεισμών. «Ενα λεπτό πριν, στις 9.11, υπήρξε ένας προσεισμός με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ», τονίζει ο ίδιος. Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο λάθος;

Αθ. Γκανάς στην «Κ»: «Ο χθεσινός σεισμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος»-1Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, το αυτόματο σύστημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου εντόπισε κατευθείαν πως έγιναν δύο σεισμοί – «αλλά στον πρώτο, άφησε το μέγεθος του δεύτερου, η αστοχία ήταν στο μέγεθος αλλά δεν ήταν λάθος ο χρόνος και ο εντοπισμός», αναφέρει. Το λάθος του συστήματος διορθώθηκε άμεσα από τον αρμόδιο αναλυτή, αλλά καθώς το σύστημα ενημερώνει αυτόματα, η λανθασμένη είδηση δημοσιεύθηκε πριν προλάβει να διορθωθεί από τον αναλυτή. «Το αυτόματο σύστημα δεν είναι αλάνθαστο», σημειώνει ο κ. Καραστάθης. «Τα σεισμικά κύματα του προσεισμού ήταν πολύ κοντά στην αύξηση των κυμάτων του κύριου σεισμού, ο λόγος ήταν καθαρά υπολογιστικός», εξηγεί ο κ. Γκανάς για το λάθος του συστήματος. Οσον αφορά τον ισχυρό σεισμό, ο ίδιος αναφέρει πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πιο σεισμογενείς του ελληνικού τόξου. «Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ο σεισμικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην περιοχή λόγω της γεωδυναμικής της, βρίσκεται στο όριο σύγκρουσης δύο πλακών, της Αφρικής και της Ευρασίας». Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εκεί έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν μεγέθους 6,8 Ρίχτερ. Είχε προκαλέσει μάλιστα μικρό τσουνάμι.

Το βασικό χαρακτηριστικό του χθεσινού σεισμού ήταν το βάθος του. «Περίπου 25 χιλιόμετρα», τονίζει ο ίδιος, «γεγονός που τον τοποθετεί στην καταβυθιζόμενη πλάκα της περιοχής, κάτω από την Πελοπόννησο».

Πολύ έντονα αισθητός έγινε ο σεισμός στην κοντινή Ηλεία, λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής. «Δεν προκάλεσε καταστροφές αλλά δημιούργησε έντονη ανησυχία, αίσθημα μεγάλου φόβου στον κόσμο, επειδή στο παρελθόν έχουμε υποστεί ζημιές από σεισμούς», αναφέρει. Το 1993 συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι της περιοχής έμειναν άστεγοι ύστερα από ισχυρό σεισμό. «Ξύπνησαν μνήμες εκείνης της εποχής», δηλώνει ο κ. Καννής, τονίζοντας πως τα σχολεία του δήμου παρέμειναν κλειστά χθες για προληπτικούς λόγους.

Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν γίνει 14 μετασεισμοί μεγέθους από 1,9 έως 3,6 Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Στροφάδων. «Οι μετασεισμοί εξελίσσονται κανονικά», τόνιζε χθες το βράδυ ο κ. Γκανάς. Οσον αφορά το αν μπορούν να προβλέψουν πότε θα ξαναγίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή, αναφέρει ότι δυστυχώς οι σεισμοί δεν προβλέπονται ακόμα. «Η περιοχή έχει μεγάλο δυναμικό για σεισμούς», λέει. «Θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή