Τέμπη: Εφοδος στον ΟΣΕ και κατάσχεση σκληρών δίσκων

Τέμπη: Εφοδος στον ΟΣΕ και κατάσχεση σκληρών δίσκων

Οι αρμόδιες αρχές, που διερευνούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, προχώρησαν σε κατασχέσεις προκειμένου να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία με αυτά που έχει ήδη ο εφέτης ανακριτής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφοδο στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ έκαναν προχθές το μεσημέρι οι αρμόδιες αρχές που διερευνούν τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, έπειτα από παραγγελία του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Αστυνομικοί της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής, πλαισιωμένοι από εισαγγελικό λειτουργό, κατέσχεσαν τους σκληρούς δίσκους με τις ηχητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού το μοιραίο βράδυ της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, προκειμένου να τις αντιπαραβάλουν με στοιχεία που έχει ήδη στα χέρια του ο εφέτης ανακριτής και συμπεριλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι Αρχές πήγαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, έπειτα μετέβησαν στον σταθμό Λάρισας, όπου φυλάσσονται οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μέσω του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας VHF, ενώ επισκέφθηκαν και το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), όπου βρίσκονται τα αρχεία του σύγχρονου συστήματος ραδιοεπικοινωνίας GSMR.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» με τίτλο «Τέμπη: πραγματογνώμονες για όλα» (1.4.2024), γίνονται έρευνες για πραγματοποίηση νέων δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων σε αδρανή υλικά που είχαν απομακρυνθεί από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Στις 26 Μαρτίου 2024 ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, με έγγραφό του, που έχει την ένδειξη «επείγον», ζήτησε από τη Χημική Υπηρεσία Λάρισας τη διενέργεια δειγματοληψίας στη θέση «Πηγάδια» Ευαγγελισμού Τεμπών, όπου εναποτέθηκαν πριν από έναν χρόνο χώματα και κορμοί δέντρων από το σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών.

Σύμφωνα με την «Κ», η μεταφορά των αδρανών υλικών –εκτιμάται ότι το φορτίο αντιστοιχεί σε 20 με 25 φορτηγά– είχε ξεκινήσει το πρωί της 1ης Μαρτίου 2023, μόλις λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, και ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα. Παρέμεναν εκεί αφύλαχτα, έως ότου ζητήθηκε, έναν χρόνο αργότερα, να υπάρχει αστυνομική εποπτεία. Στην παραγγελία του ο εφέτης ανακριτής επισημαίνει ότι τα αδρανή υλικά αποτελούν πειστήρια της διεξαγόμενης έρευνας και πρέπει να εξεταστούν για τυχόν χημικές ουσίες «που εκλύθησαν κατά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών».

Παράλληλα, ο κ. Μπακαΐμης έχει ζητήσει ο ίδιος χώρος να ερευνηθεί και από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκεί ανθρώπινα υπολείμματα, ίχνη ή βιολογικό υλικό. Η συγκεκριμένη έρευνα ανατέθηκε στην ίδια ομάδα εθελοντών που προ αρκετών μηνών είχε κληθεί να διεξαγάγει έρευνα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στη θέση «Κουλούρι» της Λάρισας, όπου φυλάσσονται συντρίμμια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στο σχετικό έγγραφό του, ο κ. Μπακαΐμης επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη διακρίβωση του ακριβούς αριθμού των νεκρών και της ταυτότητάς τους». Στο μεταξύ, στις 21 Μαρτίου ορίστηκε νέος πραγματογνώμονας για να διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια της έκρηξης μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών. Πρόκειται για καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάσκοντα στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή