Νίκος Δένδιας: Η ύπαρξη των νεοναζί στην Ελλάδα είναι ύβρις

Νίκος Δένδιας: Η ύπαρξη των νεοναζί στην Ελλάδα είναι ύβρις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωνή του Τζέρεμι Αϊρονς απλωνόταν στην απόλυτη σιγή της αίθουσας του Παλλάς, κάνοντας τις λέξεις να αποκτούν μια σχεδόν ανάγλυφη οντότητα μέσα στον χώρο: «Ενας ακέραιος άνθρωπος, που μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, μπορεί να σηματοδοτήσει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Οσο ένας διαφωνών είναι στη φυλακή, η δική μας ελευθερία δεν θα είναι αληθινή. Αυτό που όλοι οι αδύναμοι θέλουν να ξέρουν, είναι πως δεν είναι μόνοι τους. Δεν τους ξεχνάμε. Και ότι όσο η ελευθερία τους εξαρτάται από τη δική μας, άλλο τόσο και η ποιότητα της δικής μας ελευθερίας εξαρτάται από τη δική τους».

Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός έδωσε πνοή στα λόγια του Ελι Βιζέλ, διαβάζοντας ένα απόσπασμα της ομιλίας του κατά την απονομή του βραβείου Νομπέλ το 1986. Ο Βιζέλ ήταν όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και θεωρήθηκε μαζί με τον Πρίμο Λέβι οι πιο σπουδαίοι συγγραφείς που έγραψαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενάντια στην κτηνωδία των ναζί.

Η χθεσινή εκδήλωση για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, στην οποία συμμετείχε ο Αϊρονς, είχε μια υπόκωφη φόρτιση. Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί στην Ελλάδα ως η ημέρα μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από το 2004. Και η αλήθεια είναι πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ελληνική κοινωνία αντιμετώπιζε το Ολοκαύτωμα σαν ένα εσωτερικό εβραϊκό δράμα, παρότι η χώρα μας έχασε το 87% του εβραϊκού της πληθυσμού. Από τότε όμως που το νεοναζιστικό μόρφωμα έχει σηκώσει κεφάλι, οφείλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα. Δεν ήταν ποτέ η υπόθεση ενός μόνο λαού, αλλά το μελανότερο σημείο της ανθρωπότητας για τον 20ό αιώνα.

Αποφασιστικότητα

Και μπορεί ο Αϊρονς να μίλησε για την προσωπική ευθύνη του καθενός, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε, όπως ήταν το δέον, στην αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτείας να αντιμετωπίσει τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και βέβαια τον αντισημιτισμό στη ρίζα του. «Ολα αυτά τα φαινόμενα ευδοκιμούν ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης όταν στις ψυχές της μάζας φωλιάζουν η ανασφάλεια και ο φόβος. Μην ξεγελιέστε και μην εφησυχάζετε. Η ύπαρξη των νεοναζί στην Ελλάδα, που έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος ενός εκατομμυρίου θυμάτων, δεν είναι απλώς ιστορικό παράδοξο και τεκμήριο ιστορικής αμνησίας. Είναι ύβρις και βαρύτατη προσβολή στη μνήμη των δικών μας προγόνων. Είναι αληθινά εξοργιστικό να εμφανίζονται θαυμαστές και οπαδοί των ναζί στην πατρίδα μας. Η δημοσκοπική άνοδος της Χ.Α. οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος εμφανίζεται αναξιόπιστο και αδύναμο να υπερασπιστεί το δίκαιο του πολίτη που νιώθει μόνος και εκτεθειμένος», παραδέχθηκε με θάρρος ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεν έγιναν από τη μια ημέρα στην άλλη εθνικοσοσιαλιστές οι Ελληνες.

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στη βία, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας τη βούληση της πολιτείας να καταπολεμήσει το φαινόμενο και να προασπίσει την πολιτική σταθερότητα και ειρήνη στον τόπο.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Θα νικήσουμε τον ρατσισμό μαζί», την οποία παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι, μίλησαν επίσης ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Μίνως Μωυσής, ο πρέσβης του Ισραήλ, Αριε Μέκελ, ενώ τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή