Ενοχή του Τάσου Θεοφίλου προτείνει η εισαγγελέας

Ενοχή του Τάσου Θεοφίλου προτείνει η εισαγγελέας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταρχικός έγινε ο ρόλος του Τάσου Θεοφίλου στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» μετά τη ληστεία της Πάρου, από υποστηρικτικός λίγο καιρό νωρίτερα, ανέφερε χθες η εισαγγελέας Εδρας κατά τη διάρκεια της δίκης του 30χρονου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας έκρινε ως πολύ σημαντικό το στοιχείο του DNA που βρέθηκε στο καπέλο που έπεσε από έναν από τους δράστες της αιματηρής ληστείας της Πάρου και φαίνεται να ταυτίζεται με αυτό του κατηγορουμένου. Παράλληλα, είπε ότι όταν συνελήφθη κρατούσε μια τσάντα που έγραφε Πάρος, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι ήταν στην Πάρο και όχι στην Αθήνα, όπως υποστήριξε ο ίδιος στην απολογία του. Η ύπαρξη του DNA, σύμφωνα με την εισαγγελέα, «δηλώνει πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι το υλικό προέρχεται από τον κατηγορούμενο». Και πρότεινε την ενοχή του Θεοφίλου για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης, της ληστείας με καλυμμένα χαρακτηριστικά, της κατοχής εκρηκτικών, για οπλοχρησία, οπλοφορία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία δημόσιου εγγράφου κατ’ εξακολούθηση. Πρότεινε την αθώωσή του για τις λοιπές κατηγορίες, όπως της ανθρωποκτονίας κατά συρροή, της διακεκριμένης κλοπής κ.ά.

Η εισαγγελέας απέρριψε τους ισχυρισμούς του Θεοφίλου ότι δεν γνωρίζει σχετικά με το DNA που βρέθηκε σε καπέλο που έπεσε από τον δράστη της ληστείας, κατά την οποία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο ταξιτζής Δημήτρης Μίχας, όταν επιχείρησε να ακινητοποιήσει τους δράστες. Οπως ανέφερε χθες η εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος δεν ζήτησε επανάληψη της εξέτασης DNA ούτε όρισε τεχνικό σύμβουλο για να αντικρούσει τις κατηγορίες. Οι πόροι του είναι άγνωστοι, ανέφερε η ίδια, καθώς δεν φαίνεται να έχει εργαστεί ποτέ, ενώ εμφανίζεται να είχε χρήματα για να ενοικιάζει σπίτια και να μετακινείται.

Ανάμεσα στα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση, είναι και το γεγονός ότι παρουσίασε το άλλοθί του αργά και όχι κατά τη διαδικασία της προανάκρισης. Ο ίδιος ο Θεοφίλου, ωστόσο, είχε υποστηρίξει στην απολογία του ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί κατά τη διαδικασία της προανάκρισης, καθώς θεωρεί τη δίωξη σε βάρος του «σκευωρία» και οι σκευωρίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην ανοιχτή διαδικασία της δίκης.

Ενάντια στο βιοφακέλωμα

Υποστήριξε ότι δεν είναι μέλος της «Συνωμοσίας», καθώς έχουν ιδεολογικές διαφορές και ότι δεν θα μπορούσε να διεξάγει συνωμοτικό βίο, όπως αρμόζει σε μέλος αντίστοιχης οργάνωσης, καθώς έχει εκτεθεί δημόσια μέσω του ιστολογίου που διατηρούσε στο Διαδίκτυο. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι αρνήθηκε να δώσει δείγμα DNA καθώς είναι ενάντια στο «βιοφακέλωμα». Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή