Νέα λίστα διαφθοράς στα εξοπλιστικά

Νέα λίστα διαφθοράς στα εξοπλιστικά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ξετυλίγεται σταθερά το κουβάρι της διαφθοράς γύρω από την προμήθεια αμυντικών συστημάτων που φαίνεται ότι είχε διαβρώσει πολλούς Ελληνες κρατικούς λειτουργούς, πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη. Λίστα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας σε γραφείο του προφυλακισμένου Δημ. Παπαχρήστου, με νέες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές κ. Σπύρος Γεωργουλέας και Χριστόφορος Μάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα αναφέρει ονόματα εταιρειών, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν άγνωστες στις δικαστικές αρχές, καθώς και εμβάσματα που έγιναν σε αυτές τις εταιρείες στο διάστημα 2001 – 2010.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να μεταφερθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού και να απολογηθεί εκ νέου ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, Αντώνης Κάντας. Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς κ. Σπύρος Γεωργουλέας κάλεσε το πρώην κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, προκειμένου να μιλήσει αναλυτικά σχετικά με την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία Wegmann.

Οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει κλήσεις για απολογία και σε άλλους κατηγορούμενους που προέκυψαν από τις απολογίες μέχρι τώρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο γιος του Δημ. Παπαχρήστου, που εμφανίζεται ως διαχειριστής δύο offshore εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκαν 600.000 ευρώ προς τον Κάντα. Ακόμα, οι εισαγγελείς φαίνεται να έχουν καλέσει σε απολογία τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό, ο οποίος φέρεται να βοηθούσε στο ξέπλυμα των μιζών, ενώ στη θέση του ανακρινόμενου της ελληνικής Δικαιοσύνης αναμένεται να βρεθεί και ο Γερμανός αντιπρόεδρος της εταιρείας Wegmann, Ολαφ Εσλερ. Τέλος, δύο στρατιωτικοί τους οποίους είχε υποδείξει ως δέκτες μαύρου χρήματος ο εκπρόσωπος της εταιρείας Atlas Παν. Ευσταθίου, απολογήθηκαν χθες και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 30.000 ευρώ έκαστος.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες στάθηκαν «γενναιόδωρες» απέναντί τους, αφού μόνο ο Κάντας, επάνω από τον οποίον υπήρχαν και άλλα άτομα στην ιεραρχία, φέρεται να έχει εισπράξει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε ο ίδιος στην απολογία του ενώπιον του κ. Γαβριήλ Μαλλή. Ο ίδιος έχει επιστρέψει ήδη περίπου 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο τεράστια ποσά, που είχε πάρει ο ίδιος και άλλα άτομα, παραμένουν κρυμμένα. Ενα από τα «στοιχήματα» των δικαστικών αρχών είναι να εντοπίσουν τα ποσά και να τα επιστρέψουν στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Ο Κάντας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συνεργαστεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες των συνηγόρων του, δεν αναμένεται σήμερα να προσθέσει σημαντικά στοιχεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή