Επίδομα στέγασης 1.000 ευρώ σε 3.000 φοιτητές

Επίδομα στέγασης 1.000 ευρώ σε 3.000 φοιτητές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 3.000 φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή τους εστία θα λάβουν επίδομα στέγασης 1.000 ευρώ. Γι’ αυτό τον σκοπό θα διατεθεί, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, το μεγαλύτερο μέρος από τα 4 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του ελληνικού Δημοσίου. Το στεγαστικό επίδομα θα συνδράμει τις οικογένειες με φοιτητές «εκτός έδρας» καθώς υπάρχει έλλειμμα φοιτητικών εστιών. Επίσης, ένα μικρότερο ποσό από τα 4 εκατ. ευρώ θα δοθεί για εφοδιασμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τεχνολογίες όλων των τυφλών μαθητών ώστε να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

Ειδικότερα, ο αριθμός των δικαιούχων στεγαστικού επιδόματος θα αυξηθεί, καθώς ήδη χορηγείται επίδομα 1.000 ευρώ ετησίως σε φοιτητές, η οικογένεια των οποίων πληροί ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Ομως, όπως εξήγησε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας, σήμερα υπάρχουν φοιτητές που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια δεν λαμβάνουν το επίδομα ελλείψει κονδυλίων. Ετσι, με ποσό από τα 4 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν κατ’ αρχήν οι φοιτητές αυτοί και το ποσό που θα μείνει μελετάται να διατεθεί σε δικαιούχους φοιτητές που θα προκύψουν ύστερα από αύξηση του ισχύοντος εισοδηματικού κριτηρίου.

Η αξία του στεγαστικού επιδόματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι από τις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες καλύπτεται μόλις το 9% του συνόλου των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή στέγη. Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Παιδείας, περίπου 150.000 (εκ του συνόλου των 350.000 φοιτητών) είναι όσοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ μακριά από το σπίτι τους και οι προσφερόμενες θέσεις στέγασης προσεγγίζουν τις 14.000. Εξ αυτών, οι φοιτητικές εστίες έχουν 6.982 θέσεις και οι σπουδαστικές 1.115 θέσεις, ενώ άλλες περίπου 6.000 θέσεις προσφέρουν τα ΑΕΙ μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων. Μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες. Ενδεικτικά, το 2012-2013 η ζήτηση αυξήθηκε έως 19,9% στα πανεπιστήμια και έως 29,01% στα ΤΕΙ της χώρας, σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή