Συγγνώμη από Λιμενικό για το Φαρμακονήσι

Συγγνώμη από Λιμενικό για το Φαρμακονήσι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζητάμε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όλους τους Ελληνες, για τη θέση στην οποία σας φέραμε. Κάναμε, όμως, ό,τι μπορούσαμε», είπε με δάκρυα στα μάτια και κόμπο στη φωνή ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Δ. Μπαντιάς, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τις εργασίες έκτακτης συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής με αντικείμενο την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας σχετικά με το πρόσφατο πολύνεκρο συμβάν με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Είχε προηγηθεί αφενός η λεπτομερής παρουσίαση της εκδοχής της ηγεσίας του Λιμενικού αναφορικά με την τραγωδία και αφετέρου ακόμα μία σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είχαν φραστική αντιπαράθεση διαρκείας, τέτοιας οξύτητας, που αναγκάστηκε ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Βλάχος να παρέμβει πολλές φορές με συνεχές κλείσιμο των μικροφώνων, προκειμένου να μην καταγραφούν στα πρακτικά τα όσα ελέγοντο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όπως υποστήριξε, υιοθετεί λογική και φρασεολογία περί «εγκλήματος» στο Φαρμακονήσι, επιφέροντας πλήγμα στο Λιμενικό. Στον αντίποδα, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε πως η επιλογή του υπουργού να προβεί σε δηλώσεις όπως ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» είναι ενδεικτική της πολιτικής που -όπως ανέφερε- επιχειρείται να μεταδοθεί και στο Λιμενικό Σώμα, ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι παράνομοι μετανάστες από τις Αρχές.

Στη σκιά της πολιτικής σύγκρουσης, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Λιμενικού περιέγραψαν με χρήση και σχετικών διαφανειών τα γεγονότα της νύχτας της τραγωδίας. Για την κρισιμότερη στιγμή, ελέχθη ότι το αλιευτικό σκάφος με τους μετανάστες ανετράπη εξαιτίας μαζικής και απότομης μετακίνησής τους προς τη μία πλευρά, μόλις ένας εξ αυτών, «ο οποίος μιλούσε στο κινητό, έκανε σήμα σαν να έδειχνε με το χέρι αρχικά τον αριθμό “2” και αμέσως μετά τη θάλασσα». Βουλευτές με ερωτήσεις τους έθεσαν θέματα όπως η ύπαρξη σωσιβίων σε ειδικά για επιχειρήσεις διάσωσης σκάφη του Λιμενικού, καθώς και για ορισμένα σημεία της περιγραφής των λιμενικών. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη υπόθεση εξετάζεται από δύο παράλληλες έρευνες δικαστικών αρχών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με ανακοίνωσή του, ζητεί ουσιαστική διερεύνηση των καταγγελιών για τυχόν παράνομες πρακτικές θαλάσσιας ανάσχεσης και επαναπροώθησης αλλοδαπών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μήνυση κατά του Λιμενικού Σώματος για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή