«Τον Δεκέμβριο του έτους 2009, οπότε παρέδωσα τη διοίκηση της τράπεζας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν το πρώτο σε κεφαλαιακή επάρκεια πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και τρίτο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η Eθνική Τράπεζα καταλάμβανε πανευρωπαϊκά την ενδέκατη θέση». Αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. κ. Αγγ. Φιλιππίδης στο απολογητικό του υπόμνημα, σε μια προσπάθεια να πείσει για την αθωότητά του όσον αφορά τις κατηγορίες για τα επισφαλή δάνεια που έδινε το Τ.Τ. σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Ο κ. Φιλιππίδης κατάφερε να πείσει τις δικαστικές αρχές ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, καθώς μέσα στις πρώτες κιόλας σελίδες του απολογητικού υπομνήματος επισύναπτε τουρκικά έγγραφα, που αποδείκνυαν ότι επέστρεψε στην Ελλάδα οικειοθελώς.
Ο κ. Φιλιππίδης υποστήριξε, καταθέτοντας λεπτομερή στοιχεία, ότι οι χειρισμοί του στο τιμόνι του Τ.Τ., αλλά και όσον αφορά τα συγκεκριμένα δάνεια για τα οποία κατηγορείται, ήταν όχι μόνο νόμιμοι, αλλά και τελικά συμφέροντες για τον φορέα που εκπροσωπούσε. Αναφερόμενος στην απόφασή του να πουλήσει μεγάλο μέρος των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, μετατρέποντάς τα σε ομολογιακά δάνεια (σαν και αυτά για τα οποία κατηγορείται), λέει ότι κατάφερε να σώσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ όταν έγινε το λεγόμενο «κούρεμα»: «Συνεπώς, η ζημία πρέπει να μετρηθεί με την ως άνω αποεπένδυση (…), 960 εκατ. ζημία θα είχε το Τ.Τ, ενώ τώρα έχει ζημία 200 εκατ. με τα εκ των υστέρων προκύψαντα ως επισφαλή δάνεια. Συνεπώς το κέρδος για το Τ.Τ. είναι 760 εκατ. με την επενδυτική πολιτική που άσκησα», αναφέρει μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια αναφέρεται στα δάνεια για τα οποία κατηγορείται.
«Η εταιρεία εθεωρείτο εξαιρετικά αξιόπιστη με αξιολόγηση ΑΑ από την Deutsche Bank, τα δε ομόλογά της γίνονταν δεκτά ως εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δανεισθούμε χρήματα με 1%», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης για την Alapis, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, κρίθηκε αξιόπιστος από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδόν έξι μήνες μετά το δάνειο. «Η διαχειριστική ζημία από τη συμφωνία μετόχων και τη συμμετοχή του Τ.Τ. στην Bestline (…) είναι ευθέως ανάλογη και αντίστοιχη με την πορεία της αγοράς πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα, όπως εξελίχθηκε με την ενσκήψασα οικονομική κρίση», αναφέρει σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε το Τ.Τ. με την εταιρεία, συμφερόντων Δημ. Κοντομηνά. Οσον αφορά τα δάνεια προς τις εταιρείες του Παν. Ευθυμίου, αναφέρει ότι ελήφθησαν με εγγυήσεις ακόμα και από την προσωπική περιουσία του επιχειρηματία, ενώ η επιχείρηση των Γριβέα – Βάτσικα «κατατασσόταν ανάμεσα στις 15 μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων παγκοσμίως».