Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εγκληματική ενέργεια τα όπλα τα οποία κατασχέθηκαν από τη διαμέρισμα-«γιάφκα» των Τούρκων τρομοκρατών στην οδό Γενναδίου στου Γκύζη την περασμένη Δευτέρα, όπως προέκυψε από τις βαλλιστικές εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στα δύο διαμερίσματα της οδού Γενναδίου οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν: ένα καλάσνικοφ, 3 γεμιστήρες, τρία πιστόλια, ένα σιγαστήρα, δύο υποπολυβόλα, σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, 6,3 κιλά ζελατοδυναμίτιδας σε μασούρια και συσκευασίες, 2 χειροβομβίδες τύπου F1, τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και της Τουρκίας, μπερεδάκια με το έμβλημα της DHKP-C και φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 49χρονος Χουσεΐν Τεκίν, που συνελήφθη μαζί με τρία ακόμα άτομα στο διαμέρισμα, φέρεται ως αρχηγός του ένοπλου σκέλους της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Χουσεΐν φέρεται να ανέλαβε την αρχηγία της ένοπλης πτέρυγας του DHKP-C μετά τον θάνατο του ιδρυτή της οργάνωσης, Ντουρσούν Καρατάς, το 2008. Συγκεκριμένα, χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» αναφέρει ότι «ο 49χρονος έγινε ηγέτης του ένοπλου σκέλους της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της οργάνωσης Ντουρσούν Καρατάς, το 2008». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Χουσεΐν Τεκίν φέρει το ψευδώνυμο «Αδελφός», ενώ κλιμάκιο της τουρκικής Αστυνομίας επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα.
Κατά την Ελληνική Αστυνομία, ο Χουσεΐν Τεκίν είχε μισθώσει σπίτι επί της οδού Μιαούλη στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο έρευνας που ακολούθησε έκρηξη βόμβας σε διαμέρισμα στην Τριανδρία, τον Οκτώβριο του 2011. Στο εν λόγω σπίτι είχε βρεθεί κρυμμένη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Επίσης, γενετικό υλικό του Τεκίν βρέθηκε σε όπλα και άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν μέσα σε φουσκωτό σκάφος που εντοπίστηκε το καλοκαίρι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν συλληφθεί τρεις Τούρκοι υπήκοοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τεκίν, που σημειωτέον έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 13 ετών στην Τουρκία, μετά την αποφυλάκισή του βρήκε αρχικά καταφύγιο στη Συρία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Στην κατοχή του, τη στιγμή της σύλληψής στου Γκύζη, βρέθηκε πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο. Μιλώντας χθες το βράδυ στην «Κ» ο συνήγορος υπεράσπισης του Τεκίν, Γιάννης Ραχιώτης, δήλωσε ότι «στη δικογραφία δεν έχει συμπεριληφθεί έκθεση κατάσχεσης στην οποία να γίνεται αναφορά στον οπλισμό που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Γενναδίου».
Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, ηλικίας 41 ετών, φέρεται να είναι σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ισμαήλ Ακόλ, δράστης της δολοφονίας του γενικού διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας Τoyota, στην Τουρκία, Οζντεμίρ Σαμπαντσί το 1996 στην Κωνσταντινούπολη. Εως αργά χθες, πάντως, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν είχε επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Haberturk, με τίτλο «Συνελήφθη ο δολοφόνος του Σαμπαντσί», ο Ισμαήλ Ακόλ το 1996 είχε δολοφονήσει κατά την επίθεση στο κέντρο Σαμπαντσί, τον Οζντεμίρ Σαμπαντσί, τον Χαλούκ Γκιουργκιούν και την Νιλγκιούν Χάσεφε, γενικό διευθυντή και στελέχη αντίστοιχα της Toyota στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη συνήγορο των κατηγορουμένων, Αλεξάνδρα Ζορμπαλά, και οι τέσσερις συλληφθέντες κατέθεσαν χθες στην Αντιτρομοκρατική αιτήματα χορήγησης πολιτικού ασύλου.