Ρηξικέλευθες αλλαγές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ζωής αλλά και στη διευκόλυνση της κινητικότητας εντός Ευρώπης αλλοδαπών, που ζουν ως μετανάστες στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα φέρει ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας, που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Στον εν λόγω Κώδικα ενοποιούνται 20 νόμοι, έξι Προεδρικά Διατάγματα και 42 κανονιστικές πράξεις. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με ταυτόχρονη απεμπλοκή των δήμων, επανεξετάζονται οι όροι πρόσβασης στην αγορά εργασίας, μεταβάλλονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση τίτλων μακροχρόνιας διαμονής, ενώ διασφαλίζεται η νομιμότητα διαμονής των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα ― ζήτημα που κατά καιρούς έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Οπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες μετανάστες, που έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ελλάδα και διέθεταν έγγραφα μόνον για τη χώρα μας, να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε. καθώς η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε τέτοια επίπεδα που δυσχεραίνει περαιτέρω την εξεύρεση εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γρηγοράκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Βούτση, οι νόμιμοι μετανάστες, όσοι δηλαδή διαθέτουν άδεια εν ισχύι, είναι 473.424. Εξ αυτών, 232.000 ζουν και εργάζονται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, αποτελεί «κύρια πύλη» για την είσοδο στην Ευρώπη για μεταναστευτικούς πληθυσμούς από την Ασία και την Αφρική. Ενδεικτικά, το διάστημα Ιαν. – Νοεμ. του 2012 συνελήφθησαν από αστυνομικές και λιμενικές αρχές στα σύνορα για παράτυπη είσοδο 73.976 άτομα και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2013 39.759 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αν το κείμενο επικυρωθεί, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στο ζήτημα της ιθαγένειας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι με την «άδεια του επί μακρόν διαμένοντος», παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες θα μπορούν μετά την ενηλικίωσή τους στα 18 χρόνια να αποφασίζουν αν θα πάρουν την ιθαγένεια ή όχι. Ανακούφιση σε πολλές οικογένειες αλλοδαπών θα φέρει άλλη ρύθμιση, που ορίζει ότι τα απαιτούμενα ένσημα για την απόκτηση ή ανανέωση νομιμοποιητικών εγγράφων από 150 γίνονται 50 ετησίως.
Αν οι παραπάνω αλλαγές θεσμοθετηθούν, υπολογίζεται ότι θα δοθεί «λύση» σε 33.000 από τους 65.000 φακέλους μεταναστών, που εκκρεμούν στις διάφορες υπηρεσίες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο δυσχεραίνουν έτι περαιτέρω και το έργο των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση υπηκόων τρίτων χωρών. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση «να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί έξω με όσους κατέστησαν την Ελλάδα ανθρωποφύλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να πάνε σε χώρες εκτός κρίσεως».
Σχετικά με τη συμμετοχή των 10.800 μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι ο περιορισμός πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. «Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν νόμιμα δικαιώματα, πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν» είπε και «θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, σεβόμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν δημιουργικά στην επικείμενη συζήτηση για τον Μεταναστευτικό Κώδικα.