Βραδυφλεγής βόμβα το αυξανόμενο κύμα μεταναστών

Βραδυφλεγής βόμβα το αυξανόμενο κύμα μεταναστών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή ανησυχία για την Ευρώπη συνολικά αλλά και για την Ελλάδα ειδικότερα, προκαλούν τα στοιχεία για τη Μετανάστευση, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ενωση.

Τα στοιχεία αυτά, όπως παρουσιάστηκαν τόσο από τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Ιλκα Λαϊτίνεν, όσο και από την αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ, καταδεικνύουν όχι μόνο διόγκωση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από περιοχές του πλανήτη με τεράστια προβλήματα, όπως η Συρία, αλλά και την εξ αυτού του λόγου ενίσχυση αντιδραστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, με την Ε.Ε. να μην έχει, εν τω μεταξύ, επεξεργαστεί και υλοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές που θα επιλύουν τα προβλήματα.

Η κ. Μάλστρομ, αφού σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα κύμα από τη Συρία, μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, έκανε μεν λόγο για μια «πολύ προβληματική κατάσταση», πλην όμως σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα. Πάντως, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως μιλώντας γενικότερα για το φαινόμενο των «επαναπροωθήσεων», έκανε ειδική μνεία στο τραγικό δυστύχημα στο Φαρμακονήσι, εκφράζοντας την ελπίδα «να χυθεί άπλετο φως».

Τόσο η ίδια, πάντως, όσο και ο κ. Λαϊτίνεν, επεσήμαναν πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις στα συγκεκριμένα θέματα. Το 2013, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λαϊτίνεν, καταγράφηκε αύξηση κατά 48%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά των παράνομων διελεύσεων, φθάνοντας έτσι τις 170.000. Σημαντικά αυξημένος ήταν και ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο (περισσότερες από 350.000), με την κ. Μάλστρομ να συμπληρώνει πως η Γερμανία, η Ελβετία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες που δέχονται το 70% των αιτούντων άσυλο.

Ως προς τις παράνομες διελεύσεις, ο κ. Λαϊτίνεν σημείωσε πως βάσει των στοιχείων προέρχονται από τη Συρία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και την Αλβανία. Στη συνέχεια ανέφερε πως η μεγάλη αύξηση καταγράφεται (288%) στην κεντρική Μεσόγειο, με την Αλβανία να καταγράφεται ως η τρίτη (μετά και το Γιβραλτάρ) οδός, με 8.700 περιπτώσεις. Ως προς τα ανατολικά σύνορα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Αιγαίο, ο διευθυντής της FRONTEX υποστήριξε πως καταγράφεται ποσοστιαία μείωση (-33%), αν και, όπως παρατήρησε, ο αριθμός εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος: 25.000 το 2013. Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι έκανε λόγο για πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων συναδέλφων στο συγκεκριμένο «μέτωπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή