«Πήρα τα όπλα από την Ελλάδα»

«Πήρα τα όπλα από την Ελλάδα»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ελλάδα δήλωσε ότι είχε προμηθευτεί τα όπλα και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στο διαμέρισμα – κρησφύγετο της οδού Γενναδίου στου Γκύζη ο 41χρονος Τούρκος συλληφθείς Ισμαήλ Ακόλ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες οι δύο συνήγοροι υπεράσπισής του, κ.κ. Αλεξάνδρα Ζορμπαλά και Γιάννης Ραχιώτης, ο Ακόλ, απολογούμενος την περασμένη Παρασκευή ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση, κατέθεσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τον οπλισμό που βρέθηκε και κατασχέθηκε από την Αντιτρομοκρατική στο διαμέρισμα του Γκύζη. Δήλωσε επιπλέον ότι προμηθεύτηκε τον οπλισμό από την Ελλάδα και ότι στόχος του ήταν η διάπραξη ένοπλων επιθέσεων, όχι επί ελληνικού, αλλά επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο 41χρονος παραδέχθηκε ενώπιον της ανακρίτριας ότι τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς του δεν είναι Σεκγκίζ Μπαγίρ, αλλά Ισμαήλ Ακόλ, καθώς και ότι εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Interpol Τουρκίας.

Ο Ακόλ, όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι σε ελληνικές φυλακές με την κατηγορία της συμμετοχής στην ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C, μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας, μετά την απόφαση προφυλάκισής του. Σύμφωνα με τις τουρκικές και ελληνικές διωκτικές αρχές, ο 41χρονος είχε πάρει μέρος στη δολοφονία, το 1996, του Τούρκου επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπάντσι στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, Χουσεΐν Τεκίν, οδηγήθηκε χθες ενώπιον του ανακριτή Θεσσαλονίκης σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης των ελληνικών αρχών για εμπλοκή του στην υπόθεση έκρηξης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε διαμέρισμα – γιάφκα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2011. Εις βάρος του 52χρονου (και όχι 49 ετών, όπως ειπώθηκε αρχικά) εκκρεμούσε και ερυθρά αγγελία της τουρκικής Interpol και μάλιστα χθες ο Τεκίν οδηγήθηκε και ενώπιον του εισαγγελέα εκδόσεων στη Θεσσαλονίκη. Ο 52χρονος, που κρίθηκε προφυλακιστέος, πρόκειται να κρατηθεί στις φυλακές Δομοκού. Τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των δύο νεαρής ηλικίας συλληφθέντων του Γκύζη είναι Μπιλγκεχάν Καρπάτ, 24 ετών και Μεχμέτ Αλί Βιλμάζ, 22 ετών. Οπως ισχυρίζονται οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, οι δύο νεαροί είχαν έρθει στην Ελλάδα δύο εβδομάδες πριν από τη σύλληψή τους με σκοπό την υποβολή αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Προφυλακιστέος ο συλληφθείς της Τριανδρίας

Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε χθες ο 51χρονος Χασάν Κοσάρ, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Και αυτός κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση της έκρηξης του 2011 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, παρότι τότε είχε κληθεί ως μάρτυρας και είχε αφεθεί ελεύθερος. Ως ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του οι αρχές επικαλέστηκαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα που βρέθηκαν σε φυλλάδια στο σπίτι του (το 2011).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή