Αλλα 2,5 εκατ. σε λογαριασμό του Π. Ευσταθίου

Αλλα 2,5 εκατ. σε λογαριασμό του Π. Ευσταθίου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίζες εκατομμυρίων φαίνεται να έχουν διακινηθεί μέσω λογαριασμών του επιχειρηματία, μεσάζοντα όπλων και πρώην εκπρόσωπο στην Ελλάδα των εταιρειών Atlas και της Rheinmetal, Παναγιώτη Ευσταθίου. Σε τραπεζικούς λογαριασμούς του βρέθηκαν άλλα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που φαίνεται να αποτελεί ένα μικρό μέρος των χρημάτων που διακινήθηκαν από τον επιχειρηματία προς κρατικούς λειτουργούς και αγγίζουν συνολικά τα 36 εκατ. ευρώ. Στην κακή οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν θέσει ως έναν από τους βασικότερους στόχους το να επιστραφούν στον ελληνικό λαό όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χρήματα που «κλάπηκαν» τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό ο αρμόδιος ανακριτής, Γαβριήλ Μαλλής, έδωσε αμέσως εντολή προκειμένου να δεσμευτούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Π. Ευσταθίου. Το όνομα του Ευσταθίου είχε προκύψει, μεταξύ άλλων, από την αποκαλυπτική απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Ο ίδιος φέρεται να έχει εμπλοκή στις παράνομες χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν στο περιθώριο της προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος Asrad, αλλά και στα υποβρύχια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του ανακριτή και η σύζυγος του κατηγορούμενου, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν σε απολογία και έξι στρατιωτικοί, οι οποίοι μετείχαν σε επιτροπές που ενέκριναν την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος Asrad.

Εμπλοκή εκπροσώπων ξένων εταιρειών

Η διερεύνηση των εξοπλιστικών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι των εμπλεκομένων προσώπων και να εξακριβωθούν οι διαδρομές που ακολούθησαν τα χρήματα. Στον κύκλο του μαύρου χρήματος εμπλέκονται εκπρόσωποι ξένων εταιρειών που έδιναν εντολές να δοθούν χρήματα σε λαδώματα, πολιτικοί και επιχειρησιακά στελέχη που έπαιρναν τα χρήματα προκειμένου να υπογράφουν τις συμβάσεις, μεσάζοντες που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι. Ενδιαφέρον προκαλούν ακόμα και τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο δίκτυο ξεπλύματος χρήματος, το οποίο λειτουργούσε αφότου δίνονταν οι μίζες. Δύο άτομα φέρονται να λειτουργούσαν σε αυτό, οι τραπεζίτες Ζαν-Κλοντ Οσβαλτ και Φάνης Λυγινός. Οι συγκεκριμένοι, που προέκυψαν από απολογίες άλλων κατηγορουμένων -όπως ο Αντώνης Κάντας- φαίνεται ότι θα βρεθούν στο μικροσκόπιο όχι μόνον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο που λειτουργούσαν δείχνουν οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας και της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή