Απόφοιτοι, 40.000 πρεσβευτές ελληνικής γλώσσας

Απόφοιτοι, 40.000 πρεσβευτές ελληνικής γλώσσας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 40.000 «πρεσβευτές» του ελληνικού πολιτισμού σε περισσότερες από 100 χώρες έχει στείλει τα τελευταία 60 χρόνια το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χθες, εγκαινιάστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριό του στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα για «το μεγαλύτερο κέντρο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στον κόσμο», όπως ανέφερε ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεοδόσιος Πελεγρίνης.

Ειδικότερα, η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας άρχισε στο ΕΚΠΑ τη δεκαετία του 1950. Από τότε έως σήμερα έχουν περάσει από τα έδρανα του Διδασκαλείου πάνω από 40.000 σπουδαστές από συνολικά 119 χώρες. Ενδεικτικά, πλην των… αναμενόμενων χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας, σταχυολογούμε άλλες χώρες σπουδαστών οι οποίοι έχουν σπουδάσει στο Διδασκαλείο: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Καζαχστάν, Καμερούν, Σουδάν, Ουγκάντα, Μπανγκλαντές, Ταϊλάνδη, Σομαλία, Νιγηρία, Κολομβία, Κένυα, Κιργιζία, Βιετνάμ, Δομινικανή Δημοκρατία, Ζιμπάμπουε, Ελ Σαλβαδόρ, Γουινέα, Μπουρκίνα Φάσο, Σιέρα Λεόνε, Μογγολία, Μπουρούντι, Πράσινο Ακρωτήριο, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Σάο Τομέ και το Πρίνσιπε.

Σήμερα, πολλοί από τους αποφοίτους του Διδασκαλείου είναι μέλη του διπλωματικού σώματος της χώρας τους, διαπρεπείς επιστήμονες σε διάφορους τομείς, μέλη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, διακεκριμένοι καλλιτέχνες, αλλά και καθηγητές Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο.

Τα μαθήματα στο Διδασκαλείο μπορούν να παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες – οι άνθρωποί του θυμούνται έναν 70χρονο Κινέζο σπουδαστή και έναν 68χρονο Γάλλο. Πρόκειται για ανθρώπους που θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα του. Κάποιοι άλλοι σπουδαστές του είναι ξένοι και έχουν παντρευτεί Ελληνίδες, ενώ αρκετοί είναι πολιτικοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Βέβαια, η πλειονότητα των σπουδαστών του Διδασκαλείου είναι νέοι από ξένες χώρες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και χρειάζονται πιστοποίηση γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Ποιοι διδάσκουν

Στο Διδασκαλείο διδάσκουν φιλόλογοι, που έχουν αποφοιτήσει από το Διατμηματικό Πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, στα χθεσινά εγκαίνια ήταν παρούσα «όλη» η Φιλοσοφική, καθώς και πρώην πρυτάνεις του ΕΚΠΑ. «Από το 1950 το Διδασκαλείο διδάσκει την ελληνική γλώσσα και ουσιαστικά “γκρεμίζει τείχη” που ορίζουν ενίοτε και την ελληνική ξενοφοβία», τόνισε στην «Κ» ο κ. Πελεγρίνης. «Τελεσφόρησαν οι πολυετείς προσπάθειες του πανεπιστημίου μας για την ανέγερση του νέου κτιρίου», πρόσθεσε η κοσμητεύουσα της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου. Βέβαια, η χθεσινή τελετή έδωσε την ευκαιρία στους πανεπιστημιακούς να καταθέσουν τις ευχαριστίες τους για το έργο και στον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Παναγιώτη Κοντό, ο οποίος θεωρείται η «ψυχή» του Διδασκαλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή