Εθνικές μελέτες υγείας, πρώτη φορά στην Ελλάδα

Εθνικές μελέτες υγείας, πρώτη φορά στην Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σε λίγες μέρες σάς χτυπήσουν την πόρτα και σας ανακοινώσουν ότι έχετε επιλεχθεί για να κάνετε εξειδικευμένες εξετάσεις, μεταξύ άλλων για τον διαβήτη, την υπέρταση και την ηπατίτιδα, μην κοιτάξετε με καχυποψία τον συνομιλητή σας. Στις 15 Μαρτίου ξεκινούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο εθνικές μελέτες υγείας, στο πλαίσιο των οποίων θα εξεταστούν δωρεάν 6.000 ενήλικοι. Τα αποτελέσματα θα είναι εμπιστευτικά και θα τους δοθούν εξατομικευμένες συμβουλές.

Το πρώτο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου» υλοποιείται από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. «Το ΕΜΕΝΟ αποσκοπεί στην καταγραφή των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, όπως τα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα», διευκρίνισε χθες η δρ Γιώτα Τουλούμη, αν. καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών. Η Ελλάδα θεωρείται «πρωταθλήτρια» στην παχυσαρκία πανευρωπαϊκά, ενώ το 50% των Ελλήνων αγνοεί ότι πάσχει από υπέρταση. Στα καρδιαγγειακά νοσήματα, που θεωρούνται πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (42% για τις γυναίκες, 52% για τους άνδρες), υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα μας αυξάνει τα ποσοστά της. «Ωστόσο, έως σήμερα μιλούμε με εικασίες και κατά προσέγγιση νούμερα, σε έναν χρόνο θα έχουμε στοιχεία, στα οποία θα μπορέσουν να στηριχθούν στοχευμένες δράσεις».

Η δεύτερη έρευνα, Hprolipsis, αποτελεί την πρώτη εθνική επιδημιολογική μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Praksis, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό και σε μετακινούμενους πληθυσμούς. Στο δείγμα, επομένως, θα περιλαμβάνονται μετανάστες και περί τους 500 Τσιγγάνους/Ρομά, τους οποίους θα προσεγγίσουν ερευνητές του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας, με υπεύθυνο τον καθηγητή δρα Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. Η εν λόγω έρευνα καθίσταται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι άνθρωποι με χρόνια ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 300.000, με ηπατίτιδα C σε 200.000, σταδιακά ανεβαίνουν οι λοιμώξεις με HIV, που προσβάλλουν έναν στους έξι χρήστες ουσιών.

Μάλιστα, οι επιμολυσμένοι πολίτες φαίνεται ότι αγνοούν την κατάσταση της υγείας τους, σε ποσοστό 50% (ηπατίτιδα Β) και 80% (ηπατίτιδα C), καθώς οι εν λόγω ασθένειες παραμένουν για μεγάλο διάστημα ασυμπτωματικές. Η καταγραφή θα συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης και του κόστους αντιμετώπισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή