ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θωράκιση ΑΠΘ κατά ναρκωτικών

thorakisi-apth-kata-narkotikon-2010130

Σε «φρούριο» μετατρέπεται το ΑΠΘ καθώς έχει οξυνθεί το πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στους χώρους του campus του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί και οι διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών που ζητούσαν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είχε αναδείξει πρόσφατα η «Κ», ότι η γενική συνέλευση της Νομικής Σχολής ζήτησε από τους διδάσκοντες που έχουν μαθήματα τις βραδινές ώρες να συστήνουν στους φοιτητές τους «για λόγους ασφαλείας να αποχωρούν από τον χώρο του campus από τη νότια πλευρά (μεταξύ του κτιρίου Διοίκησης και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης), όπου η κυκλοφορία είναι ασφαλής. Ετσι πλέον θα κλειδώνονται όλα τα κτίρια τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, θα αλλάξουν όλες οι κλειδαριές των κεντρικών εισόδων, θα ενισχυθεί η παρουσία φυλάκων, θα υπάρχει και ειδική γραμμή (κινητού τηλεφώνου) για την άμεση ενημέρωση των υπαλλήλων του ιδρύματος σε περίπτωση περιστατικού παραβατικότητας. Ειδικότερα, η Επιτροπή Κοσμητόρων ΑΠΘ για θέματα φύλαξης αποφάσισε τα εξής:

–  Κατά τη διάρκεια της νύχτας και των αργιών οι είσοδοι σε όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου θα κλειδώνονται. Η είσοδος θα πραγματοποιείται μόνο με την ευθύνη της νυκτερινής περιπόλου και εξετάζεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης νυκτερινών φυλάκων σε κάθε κτίριο.

–  Θα αντικατασταθούν όλες οι κλειδαριές στις κεντρικές εισόδους των κτιρίων, όπως επίσης και σε όλους τους ειδικούς χώρους, όπου υπάρχουν Η/Υ (εργαστήρια κ.λπ.) καθώς και ειδικός εργαστηριακός εξοπλισμός.

–  Θα ενισχυθεί η παρουσία φυλάκων σε κεντρικά σημεία του πανεπιστημίου όπως Χημείο, Μετεωροσκοπείο, βαγόνι κ.λπ.

–  Δεν θα εισέρχεται κανένα όχημα στο campus χωρίς το ειδικό σήμα.

–  Για οποιοδήποτε περιστατικό παραβατικότητας στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, και επί 24ώρου, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα μπορούν να καλούν σε κινητό τηλέφωνο Αμεσης Ανάγκης.

–  Κάθε κοσμήτορας θα συζητήσει με την αρμόδια εργολήπτρια εταιρεία για τα θέματα φύλαξης που αφορούν τη σχολή του, έτσι ώστε να προσλαμβάνονται τα απαραίτητα για κάθε περίπτωση μέτρα.

–  Η Επιτροπή θα συνεδριάζει μία φορά μηνιαίως για την επαναξιολόγηση της κατάστασης και τον επαναπροσδιορισμό νέων μέτρων.