Νέες διώξεις έφεραν οι απολογίες Κάντα, Παπαχρήστου

Νέες διώξεις έφεραν οι απολογίες Κάντα, Παπαχρήστου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντίον περισσότερων στελεχών της γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei Wegmann στρέφεται η Εισαγγελία του Μονάχου μετά την ομολογία του εκπροσώπου της εταιρείας Δ. Παπαχρήστου, αλλά και του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ότι δόθηκαν «μίζες» για τη σύμβαση των πυροβόλων Pzh. Η Εισαγγελία του Μονάχου ερεύνησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα σπίτια πρώην στελεχών της εταιρείας και συγκέντρωσε σημαντικά ευρήματα σε σχέση με την υπόθεση. H έρευνα διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς Αθηνών. Η Εισαγγελία προχωρά τώρα στην άσκηση διώξεων όχι για διαφθορά των ίδιων των στελεχών της γερμανικής εταιρείας, που φαίνεται ότι έλαβαν ένα μέρος της «μίζας», αλλά για φοροδιαφυγή σε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση. Οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής παραγράφονται στη Γερμανία στα 10 ή και παραπάνω χρόνια, η εταιρική διαφθορά στα 5.

Ετσι τα 750.000 ευρώ που έλαβε ως «μίζα» ο Αντώνιος Κάντας δεν αξιολογούνται ποινικά στη Γερμανία, καθώς έχουν περάσει τα 5 χρόνια, όχι όμως και το πάνω από 1 εκατομμύριο που έλαβε ο Ολαβ Εσλερ, πρώην αντιπρόεδρος της γερμανικής εταιρείας, που φέρεται να μην το έχει δηλώσει. Τον κ. Εσλερ φέρεται να γνώριζε ο αντιπρόσωπος Δημήτρης Παπαχρήστου από την εποχή των σπουδών του. Η πληρωμή του έγινε σε τράπεζα της Ελβετίας για λογαριασμό του πρώην παράγοντα της εταιρείας. Ο Κάντας είπε στην απολογία του ότι οι δύο τον είχαν επισκεφθεί πριν από την υπογραφή της σύμβασης το 2000. Οταν δρομολογήθηκαν οι παράνομες πληρωμές της σύμβασης, αξίας ύψους 195 εκατ. ευρώ, η εταιρεία Wegmann δεν είχε συγχωνευθεί ακόμα με τη θυγατρική της Mannesman Krauss Maffei. Οταν όμως έγιναν οι πληρωμές, οι δύο εταιρείες είχαν συγχωνευθεί και η Krauss Maffei Wegmann είχε τη σημερινή της μορφή. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι ευθύνες δεν είχε μόνο η διοίκηση που συμφώνησε να γίνουν παράνομες πληρωμές σε αξιωματούχους χώρας της Ε.Ε., στην προκειμένη περίπτωση στον Αντώνιο Κάντα, αλλά και εκείνη που ανέχθηκε την υλοποίηση τέτοιων πληρωμών.

Η λεπτομέρεια αυτή έχει σημασία καθώς οι δύο Εισαγγελίες, του Μονάχου και των Αθηνών, ερευνούν και την πολύ μεγαλύτερη των Pzh σύμβαση των αρμάτων Leo-2, η οποία υπεγράφη και υλοποιήθηκε μετά το 2002, όταν οι δύο προηγούμενες εταιρείες που συγχωνεύθηκαν είχαν σχηματίσει την Krauss Maffei Wegmann. Επειδή δε οι πληρωμές για τα Pzh φαίνεται ότι φθάνουν χρονικά μέχρι το 2005, η σημερινή διοίκηση της εταιρείας που υλοποίησε και τη σύμβαση Leo-2 αναμένεται να κληθεί για εξηγήσεις από την Εισαγγελία του Μονάχου. Πάντως δεν είναι ακόμα σαφές αν ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται εκτός από τον Εσλερ και στελέχη της εταιρείας που υπηρετούν ακόμα σε αυτήν. Η ίδια η εταιρεία αρνείται ότι σημερινά στελέχη της είχαν εμπλακεί σε παράνομες πρακτικές και παραπέμπει σε εσωτερική έρευνα που έχει ξεκινήσει πριν από ένα δίμηνο αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή