Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ ξανά σε θέση μάχης

Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ ξανά σε θέση μάχης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καζάνι που βράζει είναι οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα απειλούν με νέες κινητοποιήσεις ύστερα από το τρίμηνο λουκέτο στο ίδρυμα μέσα στο 2013. Οι διοικητικοί υπάλληλοι μιλούν για «εμπαιγμό» και βάλλουν κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καταλογίζοντάς της «ακροβατισμούς» στο θέμα της διαθεσιμότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα 400 διοικητικοί υπάλληλοι από το ΕΚΠΑ, όμως η κοινή υπουργική απόφαση που έχει υπογράψει (τον περασμένο Οκτώβριο) με τον συναρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει λόγο για 498 διαθέσιμους υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή, αλαλούμ επικρατεί ακόμη μεταξύ των υπαλλήλων για το ποιος θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και πολλοί έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο ώστε να θωρακιστούν νομικά απέναντι σε τυχόν αρνητικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (με συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος) μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ, αλλά και τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, για την απόλυση ή τη διαθεσιμότητα και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για το σύστημα αξιολόγησης, τα οποία, όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, προωθεί νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσιάζεται αναξιόπιστη», ανέφερε χθες στην «Κ» υπάλληλος που εργάζεται στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΠΑ. Ο συγκεκριμένος, μαζί με άλλους, ήταν υπέρ της λήξης της απεργίας των διοικητικών ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτές θα συμμετάσχει όχι μόνον εκπρόσωπος του υπ. Παιδείας, αλλά και του Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σήμερα δικαιώνονται όσοι τάσσονταν υπέρ της θέσης αυτής, αφού οι υποσχέσεις του κ. Αρβανιτόπουλου προς τους υπαλλήλους δεν συνάδουν με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Μοριοδοτήσεις και απολαβές

Η κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη στα μέσα Οκτωβρίου 2013 έκανε λόγο για 498 διοικητικούς προς διαθεσιμότητα από το ΕΚΠΑ. Μάλιστα, το υπ. Παιδείας προώθησε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος δεν απογραφεί θα τεθεί σε αργία. Ετσι εκδόθηκε από το υπ. Παιδείας η σχετική διαπιστωτική πράξη. Βέβαια, κατά την απογραφή υπήρξαν υπάλληλοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία ώστε να πάρουν επιπλέον μόρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σάλος και να γίνει νέα μοριοδότηση, αλλάζοντας την κατάταξη των υπαλλήλων. Ομως, ακόμη δεν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη με βάση τη νέα μοριοδότηση, με συνέπεια κάποιοι που με την πρώτη ετέθησαν σε διαθεσιμότητα να παραμένουν, παρότι με τη δεύτερη μοριοδότηση βρίσκονται πάνω από το όριο (και το αντίστροφο). Και όλα αυτά έχουν επίπτωση στις απολαβές των υπαλλήλων.

«Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο μεταξύ των συναδέλφων που δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι», ανέφερε χθες στην «Κ» υπάλληλος του ΕΚΠΑ. Το υπ. Παιδείας καθυστερεί την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης με βάση τη νέα μοριοδότηση διότι είχε υποσχεθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα 400 υπάλληλοι (και αργότερα να επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις στο ΕΚΠΑ ή σε άλλο ΑΕΙ), ενώ είχε υπογράψει ΚΥΑ για 498 θέσεις. «Περιμέναμε την καινούργια ΚΥΑ που θα μιλούσε για 400 διαθεσίμους, αλλά δεν εκδόθηκε», λέει ο ίδιος υπάλληλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή