Φόβοι για εδραίωση του «καφενείου» στη Φιλοσοφική

Φόβοι για εδραίωση του «καφενείου» στη Φιλοσοφική

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φιλοσοφική Σχολή παραμένει εγκλωβισμένη στο έλεος των αναρχοαυτόνομων και στην αβελτηρία της ηγεσίας της σχολής αλλά και του πρύτανη του ιδρύματος, Θεοδόσιου Πελεγρίνη. Τέσσερις εβδομάδες συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τότε που μικρή ομάδα αναρχοαυτόνομων κατέλαβε για πρώτη φορά μία υπερσύγχρονη αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για να στήσει αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, και ακόμη η αίθουσα παραμένει υπό κατάληψη. Και αυτό, παρά τις προσπάθειες της κοσμητεύουσας της σχολής, Ελένης Καραμαλέγκου, που είχαν ως αποτέλεσμα οι καταληψίες να απομακρυνθούν. Ως φαίνεται οι καταληψίες επέστρεψαν, και θέλουν να… μείνουν. Μάλιστα, καταγγελίες από καθηγητές της σχολής αναφέρουν ότι στην αίθουσα γίνεται και χρήση χασίς. «Εύκολα μπορεί να το καταλάβει κάποιος διά της… οσφρήσεως», ανέφερε χθες στην «Κ» καθηγητής του Ιστορικού-Αρχαιολογικού.

Ειδικότερα, με σύνθημα «Να πάρουμε το μπρίκι στα χέρια μας», από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου μια μικρή ομάδα ατόμων κατέλαβε την αίθουσα 421 της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και χρησιμοποιείται κυρίως από τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Οι καταληψίες δήλωσαν στους καθηγητές ότι έχουν πρόθεση να πωλούν στην κατειλημμένη αίθουσα καφέ και τσάι, καθώς οι τιμές του κυλικείου της σχολής είναι υψηλές, ενώ ακούστηκε ότι θα δώσουν τα όποια έσοδα «για στήριξη του αγώνα των συντρόφων στις Σκουριές». Η ηγεσία της σχολής κάλεσε «τους υπεύθυνους της ενέργειας αυτής να αποσυρθούν αμέσως από τον χώρο και να τον αποδώσουν στην κανονική και θεσμοθετημένη χρήση του».

Πείσθηκαν οι καταληψίες; Οι αναρχοαυτόνομοι φέρεται να αποχώρησαν στις 28 Φεβρουαρίου, όμως μάλλον αυτό ήταν ένα μικρό διάλειμμα. Η αίθουσα ανακαταλήφθηκε και εξακολουθεί να παραμένει υπό κατάληψη, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο φόβος μερίδας διδασκόντων πως η κατάληψη θα παγιωθεί και ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος «στεκιού», όπως ονομάζονται οι χώροι στα πανεπιστήμια της χώρας οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν καταληφθεί από εξωπανεπιστημιακούς, και οι οποίοι, αναλόγως με τη συγκυρία, αξιοποιούνται από τους θαμώνες τους είτε ως απλοί χώροι συνάντησης είτε ως «ορμητήρια» παραβατικών πράξεων.

Παρότι χθες στελέχη της κοσμητείας της σχολής, μιλώντας στην «Κ», τόνισαν ότι εντός της εβδομάδας η κατάληψη θα λήξει, διδάσκοντες της Φιλοσοφικής βάλλουν ευθέως κατά των προέδρων των 11 τμημάτων της σχολής, της ηγεσίας της κοσμητείας, αλλά και κατά του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη ο οποίος είναι καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής.

«Ουδείς ενδιαφέρεται»

«Η σχολή βυθίζεται στην απαξίωση και ουδείς ενδιαφέρεται πραγματικά», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, την ίδια στιγμή που όχι μόνο η Φιλοσοφική, αλλά όλο το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων. Ενδεικτικά, δεν υπάρχουν συντηρητές για τα ασανσέρ με συνέπεια να δυσκολεύει η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας φοιτητών με κινητικά προβλήματα, οι γραμματείες υπολειτουργούν, το ίδιο και η φύλαξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή