Τουρκική κορβέτα στα ελληνικά ύδατα

Τουρκική κορβέτα στα ελληνικά ύδατα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροειδοποίητη διέλευση, διαρκείας δεκαεννέα ωρών, από τα χωρικά μας ύδατα πραγματοποίησε η τουρκική κορβέτα Bandirma. Η διέλευση ξεκίνησε το πρωί της 26ης Μαρτίου βορείως της Ρόδου και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της 27ης Μαρτίου, όταν η κορβέτα ξαναβγήκε οριστικά στα διεθνή ύδατα. Το τελευταίο εξάμηνο, το τουρκικό ναυτικό έχει πραγματοποιήσει πέντε τέτοιου είδους διελεύσεις από τα χωρικά μας ύδατα, αυτή όμως είχε μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις προηγούμενες. Το επεισόδιο αυτό, μία ημέρα μετά την παραβίαση του μορατόριουμ πτήσεων στις εθνικές εορτές, προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Αμυνας, όπου διαπιστώνουν ότι η τακτική της απροειδοποίητης διέλευσης των τουρκικών πολεμικών επαναλαμβάνεται σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και μια αύξηση των προκλητικών περιστατικών από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κορβέτα Bandirma δεν έμεινε όλο αυτό το διάστημα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, έμπαινε και έβγαινε συνεχώς από αυτά. Προερχόμενη από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα στις 09.45 της 26ης Μαρτίου βορείως της Ρόδου και ξαναβγήκε στα διεθνή ύδατα βορείως της Καρπάθου. Στη συνέχεια στράφηκε προς τις Κυκλάδες, όπου πέρασε ανάμεσα από Ανάφη και Σαντορίνη, κινήθηκε νότια της Μήλου και άλλαξε πορεία περιπλέοντας το νησί. Στη συνέχεια, πέρασε ανάμεσα από Σέριφο και Σίφνο και μετά ανάμεσα από Κέα και Κύθνο. Από εκεί κινήθηκε βόρεια και βγήκε τελικά από το στενό του Καφηρέα, ανάμεσα σε Εύβοια και Ανδρο, χθες στις 4.30 τα ξημερώματα. Σε όλο το διάστημα του πλου, τη φρεγάτα παρακολουθούσαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία εναλλάσσονταν στην αποστολή αυτή.

Η τουρκική κορβέτα είναι εξοπλισμένη με εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Exocet. Ναυπηγήθηκε το 1978 ως μία από τις 17 κορβέτες της κλάσης D’Estienne d’Orves, του γαλλικού ναυτικού. Στην Τουρκία παραχωρήθηκαν συνολικά έξι πλοία αυτού του τύπου από το 1979 έως το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή