Αντιδράσεις για την αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ

Αντιδράσεις για την αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες από τη δεκαετία του 2000, όταν τα αμφιθέατρα ξεχείλιζαν από φοιτητές, θα θυμηθούν οι πανεπιστημιακοί των κεντρικών ΑΕΙ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Τα χρόνια εκείνα της «δανεικής» ευημερίας οι υπουργοί Παιδείας, χωρίς ουσιαστική μελέτη, αύξαναν τον αριθμό των εισακτέων, ο οποίος στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φούσκωνε υπέρμετρα -έως και 205%!- λόγω των μετεγγραφών. Μόνο που τότε… λεφτά υπήρχαν και τα ΑΕΙ μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των λειτουργικών αναγκών. Φέτος, η απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για ελεύθερες μετεγγραφές χωρίς να ληφθεί πρόνοια για τα κεντρικά ΑΕΙ που θα επιβαρυνθούν από επιπλέον φοιτητές, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ειδικότερα, έως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια) δίνονταν ειδικός αριθμός θέσεων σε κάθε ΑΕΙ. Καθώς φέτος το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το σύστημα αυτό δεν συνάδει με τις συνταγματικές προβλέψεις, το υπουργείο Παιδείας επανέφερε το σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών. Βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου δεν μερίμνησε για το πώς θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες (σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα) των ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που θα δεχθούν τους μετεγγραφόμενους. Πόσω μάλλον όταν εκκρεμούν οι διορισμοί πανεπιστημιακών, ενώ τα ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν χάσει διοικητικούς υπαλλήλους λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας.

«Για άλλη μια φορά ο υπουργός Παιδείας καθορίζει τα βασικά θέματα της πολιτικής του χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τα ΑΕΙ, αλλά και χωρίς συνολικό σχέδιο» τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος. «Ειδικά στα μεγάλα ΑΕΙ, ο τελικός αριθμός των φοιτητών, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και την είσοδο επιπλέον φοιτητών ειδικών κατηγοριών, φτάνει σε υπερδιπλάσιο νούμερο από ό,τι ανακοινώνει αρχικά το υπουργείο. Είναι απορίας άξιον, πώς περιμένει ο υπουργός να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν τα ιδρύματα στον ύψιστο ρόλο τους, την εκπαίδευση των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας, όταν λειτουργεί μ’ αυτό τον τρόπο». «Η μεγάλη αύξηση των εισακτέων, ειδικά σε σχολές θετικών επιστημών, πρέπει να συνοδευτεί από αντίστοιχη αύξηση των εκπαιδευτικών και εργαστηριακών υποδομών. Κυρίως, όμως, με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, καθώς πολλά τμήματα ήδη έχουν σημαντικές ελλείψεις», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Χαροκόπειου Αθηνών κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Παράλληλα, υπάρχουν παράδοξα στον φετινό αριθμό εισακτέων, όπως η μείωσή του στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό του Παν. Αθηνών και η αύξησή του σε αντίστοιχα τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ. «Η μείωση είναι ατεκμηρίωτη και ασυνεπής προς τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού» δήλωσε στην «Κ» η καθηγήτρια του τμήματος και μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ κ. Ελένη Ματζουράνη. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να διορθωθεί άμεσα η απόφαση αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή