Στο εδώλιο 30 άτομα για μίζες από ορθοπεδικά

Στο εδώλιο 30 άτομα για μίζες από ορθοπεδικά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα σκάνδαλο, το οποίο δικαστικές πηγές χαρακτηρίζουν «καραμπινάτο», παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για την υπόθεση με το ορθοπεδικό υλικό της εταιρείας De Puy, το οποίο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αγοραζόταν υπερκοστολογημένα από διάφορα ελληνικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να προκύψει μέσα σε λίγα χρόνια τεράστια ζημιά για το Δημόσιο. Πρόκειται για μία από τις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με διαφθορά στον τομέα της Υγείας, η οποία παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα είναι η τελευταία, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις, το «πάρτι» στον τομέα της Υγείας φαίνεται να έχει στοιχίσει πολλά εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, οπότε αποτελεί πλέον και αυτό μία από τις προτεραιότητες της Δικαιοσύνης μαζί με άλλους «δύσκολους τομείς», όπως η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ενώπιον των δικαστικών αρχών αναμένεται να βρεθούν 30 άτομα, τα οποία κλήθηκαν σε απολογία για τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις αποκάλυψε ότι η εταιρεία φέρεται να πωλούσε το υλικό της στα δημόσια νοσοκομεία υπερκοστολογημένο κατά 35%. Το 20% φαίνεται ότι ήταν η «προμήθεια», κοινώς μίζα, των ανθρώπων που αποφάσιζαν για την αγορά. Ιατροί φαίνεται να ελάμβαναν παχυλά «δώρα», ενώ ανάμεσα στα ευρήματα των Αρχών περιλαμβάνεται και λίστα με «καλούς ιατρούς» που είχαν αγαστή συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Βαριές κατηγορίες

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναμένεται να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης με την ιδιότητα του κατηγορουμένου περιλαμβάνονται δέκα ιατροί δημοσίων νοσοκομείων (από τους 12 που εξετάσθηκαν αρχικά), στελέχη της ίδιας της εταιρείας De Puy και στελέχη εταιρειών παροχής συμβουλών. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Σπύρο Γεωργουλέα και Χριστόφορο Μάρκου. Οι κατηγορίες για τους εμπλεκομένους αφορούν βαριές κακουργηματικές πράξεις. Κατά περίπτωση οι κατηγορίες είναι: απάτη, συνεργία και ηθική αυτουργία στην απάτη, δωροδοκία (αδικήματα με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα αδικήματα φέρεται να τελέστηκαν το διάστημα 2000 – 2006 και η ζημιά για το Δημόσιο μετριέται σε εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή