Ποιους καίει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Ποιους καίει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως αποκαλυπτικά για τις συνθήκες θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι λίγες μόλις ώρες μετά τη μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Προσδιορίστηκε καταρχήν ότι ο βασανισμός του αλλοδαπού από υπαλλήλους της φυλακής έγινε το διάστημα μεταξύ 3.57 μ.μ και 6.38 μ.μ στον χώρο αναμονής εισερχόμενων κρατουμένων. Σύμφωνα με την έρευνα, εκεί, οκτώ υπάλληλοι (από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους για την υπόθεση) βασάνισαν τον Καρέλι χτυπώντας τον με γροθιές, κλωτσιές και έναν αυτοσχέδιο βούρδουλα μήκους 50 εκατοστών σε διάφορα σημεία του σώματός του. Στη δικογραφία που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων έριχναν νερό στον κρατούμενο ώστε τα χτυπήματά τους να καθίστανται πιο επώδυνα.

Προσδιορίζεται επίσης ποιοι ήταν οι δύο υπάλληλοι που κατάφεραν τα βιαιότερα χτυπήματα εναντίον του Αλβανού, καθώς και η ταυτότητα του σωφρονιστικού που προκάλεσε το θανατηφόρο κάταγμα στο στέρνο του κρατουμένου χτυπώντας τον επανειλημμένα με τον βραχίονά του. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή κ. Μηνά Γεωργιάδη ο θάνατος του Ιλί  Καρέλι ήταν αρρυθμιογόνος και προκλήθηκε από κάταγμα στο στέρνο. Διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Σερρών όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ λίγο μετά τις 11.15 μ.μ. της 27ης Μαρτίου.

Η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. «καίει» και τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος εξάλλου συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 κατηγορουμένων για την υπόθεση. Οι αστυνομικοί παρατηρούν ότι αν και ο 47χρονος προέτρεψε τον υπαρχιφύλακα της φυλακής να προστατέψει τον κρατούμενο τελικά δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποτρέψει τον βασανισμό του. Επίσης, εξεταζόμενος από αστυνομικούς προσπάθησε να συγκαλύψει τα γεγονότα ισχυριζόμενος ότι δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό.

Περιγράφοντας όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας έξω από τον χώρο βασανισμού του Καρέλι, ανώτατος αξιωματικός που είχε την ευθύνη της έρευνας δήλωσε στην «Κ»: «Αρχικά, έξω από το δωμάτιο διακρίνεται ο διευθυντής της φυλακής που προσπαθεί να αποτρέψει τον βασανισμό του κρατουμένου. Μόλις όμως αποχωρεί, οι υπάλληλοι κλείνουν την πόρτα του διαδρόμου, ενώ ο ένας από αυτούς κάνει νεύμα στους υπολοίπους να πλησιάσουν. Το διάστημα που ακολουθεί η κάμερα έχει καταγράψει οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους να μπαίνουν στο δωμάτιο που έλαβαν χώρα τα βασανιστήρια».

Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου πάντοτε αξιωματικού, στο σημείο έξω από το δωμάτιο αναμονής εισερχόμενων κρατουμένων επέστρεψε μετά λίγη ώρα ο διευθυντής της φυλακής ο οποίος απευθυνόμενος στους υφιστάμενους του φέρεται να τους λέει: «να δούμε ποιος από εσάς θα παραδεχθεί ότι τον χτύπησε. Με αυτά που κάνετε θα χάσουμε τα σπίτια μας». Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι καλούν κρατούμενο της φυλακής στον οποίο αναθέτουν να σφουγγαρίσει το εσωτερικό του δωματίου προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη του βασανισμού. Ωστόσο, ύστερα από έρευνα με ειδικό εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. στο δάπεδο και τους τοίχους βρέθηκαν περισσότερες από 25 κηλίδες αίματος του αλλοδαπού. Τέσσερις τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στα βασανιστήρια, ενώ από την έρευνα δεν φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν υπόνοιες για χρήση ρεύματος εναντίον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή