Κλείστε ραντεβού για… διάλογο με τον γείτονα

Κλείστε ραντεβού για… διάλογο με τον γείτονα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστω ότι έχετε πρόβλημα με τον από πάνω. Εστω ότι ο από πάνω δυσανασχετεί με το γάβγισμα του σκύλου σας. Μεταξύ μας, το ξέρετε ότι το γάβγισμά του είναι ενοχλητικό για τους γείτονες, αλλά τι να γίνει που το τέρας είναι ανεπίδεκτο εκπαίδευσης. Κι επιτέλους, γιατί ο από πάνω δεν σας χτυπά μια μέρα να το συζητήσετε σαν άνθρωποι παρά πατάει τις φωνές; Χάθηκε η ανθρώπινη επικοινωνία που θα λέγανε και στις μεσημεριανές εκπομπές;

Ε, λοιπόν, μάλλον ναι, εξ ου και οι ειδικοί στην επίλυση συγκρούσεων ρίχνουν πλέον όλο το βάρος στην προώθηση του διαλόγου στις τοπικές κοινωνίες. Είναι με στόχο ακριβώς αυτό, την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και τη εύρεση λύσεων στα όποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας μέσα από την επικοινωνία, που από τις 27 Φεβρουαρίου λειτουργεί στην Αθήνα ο Χώρος Ανοιχτού Διαλόγου. Πρόκειται για τη «Μετάπλασις», ένα χώρο όπου μπορούν να προσέρχονται, δωρεάν, οι δημότες προκειμένου να βρίσκουν μέσω της επικοινωνίας λύσεις στις διαφωνίες τους.

Η «Μετάπλασις» είναι μια πρωτοβουλία ομάδας 11 εθελοντών, επιστημόνων από διάφορα πεδία (δικηγόροι, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.), που έχουν εκπαιδευτεί στην επίλυση συγκρούσεων και τον συντονισμό διαλόγων από τους Διαμεσολαβητές Χωρίς Σύνορα. «Επειδή σαν ομάδα έχουμε ζήσει τη μαγεία του διαλόγου και έχουμε γίνει μάρτυρες της μεταμορφωτικής αλλαγής που μπορεί να επιφέρει, θέλουμε να μεταδώσουμε στον κόσμο ότι υπάρχει και αυτό σαν εναλλακτική, δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε στη βία ή στο κράτος για να λύσει τα προβλήματά μας» λέει στην «Κ» η επικεφαλής της ομάδας, Δήμητρα Γαβριήλ. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεχάσει πώς είναι να ακούμε χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε στο μυαλό μας το πώς θα απαντήσουμε ώστε να υπερισχύσει η δική μας άποψη. Η επικοινωνία είναι πολύ όμορφο πράγμα».

«Δεν παρεμβαίνουμε»

Στην πράξη, εάν ένας δημότης έχει κάποιου είδους διαφωνία με κάποιον άλλο δημότη, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα (metaplasis.org, 6944442371). Αφού οι εθελοντές της «Μετάπλασις» εξηγήσουν τη διαδικασία, κι εφόσον ο δημότης την αποδεχθεί, κλείνεται ραντεβού προκειμένου να αναπτυχθούν οι συνθήκες της διαμάχης. Στη συνέχεια, η ομάδα επικοινωνεί με την άλλη πλευρά, ώστε να προγραμματιστεί κοινή συνάντηση στον Χώρο Ανοιχτού Διαλόγου (λειτουργεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων, αίθουσα Εuropedirect, Ακαδημίας 50). Παρόντες στον διάλογο θα είναι και κάποιοι από τους εθελοντές.

Οπως διευκρινίζει, ωστόσο, η κ. Γαβριήλ, ο ρόλος τους θα είναι απλώς να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή του διαλόγου και ότι όλες οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ακούσουν τις απόψεις των άλλων. «Δεν παρεμβαίνουμε, απλώς διευκολύνουμε τον διάλογο. Εάν προκύψει λύση στο πρόβλημα θα είναι επειδή θα την έχουν βρει οι δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να υπάρξει επικοινωνία».

Η υπηρεσία προσφέρεται σε όλους τους δημότες και ιδιαίτερα σε γείτονες (στην πολυκατοικία, τη συνοικία, τον δρόμο, το πάρκο κ.λπ.), συναδέλφους, συγγενείς, φίλους (διαπροσωπικές σχέσεις), κοινωνικές/εθνικές ομάδες, δασκάλους και συλλόγους γονέων, ομάδες, σωματεία και ενώσεις εντός της κοινότητας. «Μπορεί να απευθυνθεί σε μας ο οποιοσδήποτε, οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχει», λέει η ίδια. «Από ένα πρόβλημα ευρύτερο που επηρεάζει όλη τη γειτονιά, όπως ένας έντονος θόρυβος ή το πού θα μπει ο κάδος απορριμμάτων, μέχρι κάτι πιο μικρό, όπως ότι ο από πάνω κάνει συστηματικά θόρυβο. Οι περισσότεροι για τέτοια θέματα καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα, πρακτική που βλέπουμε ότι δεν βγάζει πουθενά». Τονίζεται ότι υπάρχει πλήρης εμπιστευτικότητα και αμεροληψία.

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Ηδη, η «Μετάπλασις» είναι στη φάση διεκπεραίωσης της πρώτης υπόθεσης. Στόχος είναι σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσει η διοργάνωση εκδηλώσεων για την προαγωγή του διαλόγου «ώστε να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την κοινότητα και τους πολίτες έτσι ώστε να μη χρειάζονται καν εμάς, αλλά μόνοι τους να καταφέρνουν να βρίσκουν τις λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή