Απειλείται η ομαλή λειτουργία του 18 ΑΝΩ

Απειλείται η ομαλή λειτουργία του 18 ΑΝΩ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσωπική ματαίωση θα ισοδυναμούσε για όσους παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης στο 18 ΑΝΩ, η προοπτική κλεισίματος της δομής. «Είμαστε άνθρωποι που φτάσαμε στα όριά μας και τελικά τα ξεπεράσαμε» διηγήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μάριος, που είναι εδώ και 906 ημέρες «καθαρός». Για την επιτυχημένη απεξάρτηση «επιστρατεύεται» η ψυχοθεραπεία (των πασχόντων και του περιβάλλοντός τους), η Τέχνη (μέσα από τη λειτουργία πολλών καλλιτεχνικών εργαστηρίων) και η συμμετοχή στα κοινά. Συνολικά 3.000 χρήστες παρακολουθούν προγράμματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις διατροφικές διαταραχές, τις σεξουαλικές εξαρτήσεις, την προβληματική χρήση του Διαδικτύου κ.ά.

Αφορμή για τη χθεσινή δημοσιοποίηση των προβλημάτων στάθηκε η απόφαση του υπουργείου Υγείας (19-03-2014) που αφορά τη Συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι «με την απόφαση αυτή ορίζεται ότι η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΨΝΑ θα εκπροσωπείται όχι από τον διευθυντή της, Αλ. Κυρούση, αλλά από τον διοικητή του ΨΝΑ Παύλο Θεοδωράκη». H εν λόγω αλλαγή θεωρείται, σύμφωνα με τους ίδιους, κακός οιωνός για την αυτονομία και την εύρυθμη λειτουργία της δομής, τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν πολλές κενές θέσεις και υλικές ελλείψεις. «Οι προγραμματιζόμενες αλλαγές δεν στηρίζονται σε κάποιο όραμα, διαπνέονται μόνον από διαχειριστική λογική» τόνισε η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη, Κατερίνα Μάτσα, που αναφέρθηκε εκτενώς στην εμφάνιση νέων μορφών εξαρτήσεων και στη συνολική αύξηση των περιστατικών λόγω των συνθετικών ναρκωτικών. Η απειλή μοιάζει μεγάλη, καθώς το 18 ΑΝΩ διοικητικά ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το οποίο βάσει των εξαγγελιών το 2015 θα κλείσει.

«Περίπου είκοσι εκ των εργαζομένων έχουν αποχωρήσει με διάφορους τρόπους» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ηρακλής Γκότσης από το Σωματείο Εργαζομένων 18 ΑΝΩ «πέντε οδηγοί βγήκαν στη διαθεσιμότητα, πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν στο εξωτερικό». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το απογευματινό γυμνάσιο – λύκειο 18 ΑΝΩ, το οποίο σήμερα λειτουργεί μόνο δύο φορές (από τρεις προ διετίας) την εβδομάδα. «Από το 2008 διαθέταμε νέο θεσμικό καθεστώς από το υπουργείο Παιδείας» ανέφερε η επιστημονική υπεύθυνη, Μαρίνα Παπαδή. «Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει βγει προκήρυξη, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε χάρη στην εθελοντική εργασία των δέκα εκπαιδευτικών». Σήμερα, φοιτούν τριάντα ενήλικες, «πρόπερσι τρεις μαθητές μας έδωσαν Πανελλήνιες, οι δύο μάλιστα πέρασαν!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή