Σχέση Ελλήνων με Ελβετούς νεοναζί

Σχέση Ελλήνων με Ελβετούς νεοναζί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το τυφλό σημείο στη διαδρομή προς τις εκλογές. Ο αστερίσκος στις σχετικές συζητήσεις που δίνουν και παίρνουν στις παρέες: «Τι θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή;». Αυτό που πολλοί φοβούνται ακόμα και να ομολογήσουν είναι ότι το ποσοστό του κόμματος που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις είναι πλασματικό. Οτι εξαιτίας των δικαστικών εξελίξεων στις οποίες έχουν εμπλακεί πολλά μέλη της οργάνωσης, οι ψηφοφόροι διστάζουν να δηλώσουν στις εταιρείες ότι θα τους «σταυρώσουν», φουσκώνοντας τα ποσοστά του «Δεν ξέρω/δεν απαντώ». Αδιευκρίνιστη, απειλητική ψήφος…

Οι «δημοσκοπήσεις» στους δρόμους πάντως δίνουν τα δικά τους -ανησυχητικά- μηνύματα. «Πολλοί που μπαίνουν εδώ μέσα θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Σε σας μπορεί να μην το λένε, σε μας το λένε όμως», έλεγε στην «Κ» οδηγός ταξί. «Δεν τους ενδιαφέρει ότι είναι φασιστικό κόμμα, δεν ακούνε τίποτα». «Είναι πολλοί στη δουλειά μου που θα ψηφίσουν Χ.Α., αλλά δεν το λένε ανοιχτά» ανέφερε η Ζ.Ζ., εφοριακός.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι παρά τις συγκλονιστικές εξελίξεις, την άρση της ασυλίας της πλειοψηφίας των βουλευτών της, το γεγονός ότι οι υποψήφιοί της είναι υπόδικοι, προφυλακισμένοι ή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η διείσδυση της οργάνωσης στην κοινωνία δεν περιορίστηκε όσο αναμενόταν. Περιορίστηκαν οι κραυγές. Τα σχετικά γκρουπ στο Facebook απενεργοποιήθηκαν, οι «φίλοι» που εκδήλωναν συμπάθεια προς την οργάνωση λούφαξαν. Οπως αναφέρει στην «Κ» θαμώνας γυμναστηρίου όπου σύχναζαν και μέλη της Χρυσής Αυγής, «σήμερα δεν εμφανίζονται, τουλάχιστον με τον τσαμπουκά που έρχονταν παλιότερα». Οπως λέει, οι χρυσαυγίτες αποφεύγουν τη γνωστή μαύρη περιβολή και τα διακριτικά, μιλούν και προκαλούν λιγότερο. «Αυτό έγινε μετά την εμπλοκή της δικαιοσύνης, αλλά και το χτύπημα έξω από τα γραφεία τους με τους δύο νεκρούς», εκτιμά.

Ωστόσο, το κλίμα μετέβαλε η υπόθεση Μπαλτάκου. «Ποια είναι η εγκληματική οργάνωση τώρα, ρε γατάκια; Γιατί δεν βγαίνετε από τα γεμάτα λάσπη λαγούμια σας, να αντιμετωπίσετε την αλήθεια κατάματα και να παραδεχθείτε πως πλανηθήκατε ως πρόβατα απολωλότα», έγραφε σχετικά χρήστης στο Facebook. «Πάρτε το χαμπάρι, ο εθνικισμός στην Ελλάδα είναι σαν τη Λερναία Υδρα! “Κόψτε” όσα κεφάλια μπορείτε, στο τέλος θα “πέσει” το δικό σας!» σχολίαζε άλλος.

Νέα στοιχεία

Στο μεταξύ, ενώ με απόφαση της Βουλής έχει κοπεί η κρατική χρηματοδότηση προς τη Χρυσή Αυγή, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν άλλες πηγές εσόδων της οργάνωσης. Πρόσφατα, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφερόταν στη σχέση της Χ.Α. με Ελβετούς νεοναζί, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό ακροδεξιό κόμμα χρηματοδοτείται από τους Βορειοευρωπαίους «συναγωνιστές» του. Στις 18 Ιανουαρίου, μάλιστα, μέλη της οργάνωσης Morgenstern, οργάνωσαν στην Ελβετία συναυλία αλληλεγγύης προς τη Χ.Α., παραδίνοντας τα έσοδα σε στελέχη του ελληνικού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή