Πυρετώδεις συναντήσεις για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου

Πυρετώδεις συναντήσεις για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδοχικές συσκέψεις για την οριστικοποίηση όλων των πτυχών της ανάπλασης στον Φαληρικό Ορμο πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Στόχος τους, να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε η δημοπράτηση του έργου να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο. Με ρύθμιση, πάντως, που συμπεριελήφθη στον νόμο για τα πιστωτικά ιδρύματα -που ψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή- διευκολύνεται η μεταβίβαση ακινήτων στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», ενώ διευκρινίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Κ» (10.4.2014), η διοίκηση της «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» ανακοίνωσε τον περιορισμό του προϋπολογισμού της ανάπλασης κατά 110 εκατ. ευρώ και τον τρόπο χρηματοδότησής της. Σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της εταιρείας Αρης Ματιάτος, σε απάντηση στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 230 εκατ. ευρώ, από 340 εκατ. ευρώ. «Η περικοπή του προϋπολογισμού, μέσω της περικοπής ορισμένων αναπτύξεων (π.χ. μείωση του αριθμού των πάρκινγκ), χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος της ουσιαστικής ανάπλασης, πραγματοποιήθηκε ώστε το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί ευκολότερα μέσω της ένταξής του στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014-2020», ανέφερε. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι για την επιτάχυνση της συγχρηματοδότησης του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα Jaspers.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να μεταβιβαστεί (με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης) η έκταση στην εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Η έκταση, 757 στρεμμάτων, περιλαμβάνει κτίρια 27.200 τ.μ. που ανεγέρθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (το γήπεδο Beach Volley και τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις). Επίσης με την ίδια απόφαση θα παραχωρηθεί στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» ακίνητο 176 στρεμμάτων από το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά έως τα Αστέρια Γλυφάδας. Πρόκειται για τα πρώτα δύο ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες μελέτες για την ανάπλαση έγιναν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να εφαρμοστούν. Η περιοχή επαναμελετήθηκε με πόρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την εποπτεία του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, εξαιτίας της γειτνίασης του χώρου με το υπό ανέγερση Κέντρο Πολιτισμού (νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή), δωρεά του Ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή