Μία ακόμα σύλληψη στην πολύκροτη υπόθεση με τα ναρκωτικά

Μία ακόμα σύλληψη στην πολύκροτη υπόθεση με τα ναρκωτικά

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα ακόμα άτομο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης ποσότητας ηρωίνης, που ξεπερνά τον έναν τόνο και που εντοπίστηκε την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος της ελληνικής ακτοφυλακής, συνελήφθη και κρατείται.

Πρόκειται για τον Αλβανό υπήκοο στον οποίο είχε σταλεί μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο τη στιγμή της εφόδου του Λιμενικού και της Αστυνομίας στην έπαυλη της Φιλοθέης και είχε καταφέρει να διαφύγει. Μάλιστα ο συλληφθείς παραδόθηκε αυτοβούλως.

Η δικογραφία για την υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ» περιλαμβάνει αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος.

Ειδικότερα, προκύπτει ότι αφετηρία της έρευνας που οδήγησε στην κατάσχεση του 1.13 τόνων ηρωίνης ήταν πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση αξιωματούχων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά από διωκτικές αρχές του εξωτερικού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα. Οι εν λόγω πληροφορίες αφορούσαν στη δράση κυκλώματος εισαγωγής, συσκευασίας και διακίνησης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης προερχόμενης από ασιατικές χώρες και κυρίως το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τελικός προορισμός των ναρκωτικών ήταν – σύμφωνα πάντοτε με την αρχική πηγή ενημέρωσης – χώρες της δυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα το Βέλγιο. Όχι τυχαία, οι πέντε από τους συνολικά δώδεκα συλληφθέντες για την υπόθεση είναι τουρκικής καταγωγής Βέλγοι υπήκοοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, η εξαγωγή των ναρκωτικών επρόκειτο να γίνει με εμπορευματοκιβώτια (conteiners), τα οποία υποτίθεται ότι θα μετέφεραν σάκους με ρύζι από το Πακιστάν. Στα έγγραφα της δικογραφίας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η ηρωίνη θα ήταν κρυμμένη σε σάκους με την ένδειξη «Long Grain Rice» καθώς και ότι η εξαγωγή του παράνομου φορτίου θα γινόταν μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Κερατσινίου. Αποκαλύπτεται ταυτόχρονα ότι οι κινήσεις των μελών του κυκλώματος τελούσαν υπό παρακολούθηση αρκετά 24ωρα πριν την επιχείρηση σύλληψής τους. Στα δικαστικά έγγραφα περιγράφονται λεπτομερώς τα δρομολόγια ενός μαύρου τζιπ Mercedes από την πολυτελή βίλα της Φιλοθέης (όπου βρέθηκαν περίπου 600 κιλά ηρωίνης) στην αποθήκη – συσκευαστήριο που διατηρούσε το κύκλωμα στο Κορωπί. Προκύπτει συγκεκριμένα πως οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφέρουν την ηρωίνη από τη Φιλοθέη στην αποθήκη στο Κορωπί.

Εκεί, οι τουρκικής καταγωγής Βέλγοι υπήκοοι συσκεύαζαν αεροστεγώς τα ναρκωτικά και στη συνέχεια τα τοποθετούσαν μέσα σε σάκους που περιείχαν μαρμαρόσκονη. Ενδεικτικά, στη δικογραφία αναφέρεται ότι στις 7 το απόγευμα της 12ης Ιουνίου το μαύρο τζιπ, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα μετέβη στην έπαυλη της Φιλοθέης απ΄ όπου αποχώρησε μια ώρα αργότερα με προορισμό καφετέρια της Φιλοθέης. Οι δύο πρώτοι επιβάτες στάθμευσαν το τζιπ στο parking του καταστήματος από όπου το παρέλαβαν δύο Τούρκοι συνεργοί τους με τελικό προορισμό τους την αποθήκη στο Κορωπί. Τα επίσημα έγγραφα που συνέταξαν οι αξιωματικοί του Λιμενικού αναφέρουν ότι μετά την αποχώρησή του από την έπαυλη της Φιλοθέης το μαύρο τζιπ «φαινόταν να έχει μεγαλύτερο φορτίο από το φυσιολογικό κατ όψιν».

Μεταξύ των έξι αλλοδαπών συλληφθέντων συγκαταλέγεται ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο οποίος κατά πληροφορίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αττικής. Σε κατάθεσή του αξιωματικός του Λιμενικού που μετείχε στην έρευνα αποκαλύπτει ότι ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας είχε προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας Plaza Resort Hotel στην Ανάβυσσο προτείνοντάς του να αγοράσει την εγκατάσταση αντί 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αλβανός υπήκοος που αναζητείτο για συμμετοχή στο κύκλωμα συνελήφθη σήμερα και σύμφωνα με τη δικογραφία, πρόκειται για άτομο που συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και επισκεπτόταν την έπαυλη της Φιλοθέης. Μάλιστα, τη στιγμή της εφόδου στη μονοκατοικία φέρεται να δέχτηκε γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο που τον ειδοποιούσε για την εν εξελίξει έρευνα των διωκτικών αρχών. Μεταξύ των έξι Ελλήνων συλληφθέντων βρίσκεται Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα το Ντουμπάι, η πρώην σύζυγός του και κάτοικος της μονοκατοικίας και ο 15 ετών γιος τους. Από το κινητό τηλέφωνο του ανηλίκου φέρονται να έχουν σταλεί τα sms προς τον Αλβανό συλληφθέντα τη στιγμή της εφόδου Λιμενικού και Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι η έπαυλη της Φιλοθέης ανήκε στον πατέρα της συλληφθείσας, ο οποίος έχει αποβιώσει και δραστηριοποιείτο στο εμπόριο διαμαντιών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης της σπείρας πραγματοποιήθηκε έφοδος σε σπίτι στη Σαρωνίδα, όπου όμως δεν εντοπίστηκαν αξιοποιήσιμα ευρήματα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ» τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν σε Φιλοθέη και Κορωπί προέρχονται από το Ιράν. Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ποσότητα ηρωίνης εισήχθη στην Ελλάδα πριν από τέσσερις ημέρες. Οι συσκευασίες με τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένες μέσα σε νταλίκα με ειδικές κρύπτες, που εκτέλεσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, μέσω του συνοριακού σταθμού Έβρου. Η μισή σχεδόν κατασχεθείσα ποσότητα βρέθηκε στην αποθήκη στο Κορωπί και η υπόλοιπη στη μονοκατοικία της Φιλοθέης. Προκειμένου να εξάγει τα ναρκωτικά χωρίς να κινεί υποψίες, η σπείρα είχε συστήσει μεταφορικές εταιρείες – «φαντάσματα» με έδρα την Τουρκία και το Βέλγιο. Το κύκλωμα είχε έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταφέρονταν ποσότητες 2 ή 3 τόνων ηρωίνης από το Ιράν πριν προωθηθούν στη Δυτική Ευρώπη.

Στο διάστημα της έρευνας μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν για μεταφορά μικρότερων ποσοτήτων ηρωίνης σε Σκόπια και Αλβανία. Οι υποθέσεις αυτές, πάντως, για προφανείς λόγους, παρουσιάστηκαν ως μεμονωμένα και τυχαία περιστατικά. Εκτός του Λιμενικού στην έρευνα για την υπόθεση συμμετείχε η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), η ΕΛ.ΑΣ. και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ. Η συνολικά κατασχεθείσα ποσότητα ανέρχεται σε 1,13 τόνους ηρωίνης, η οποία ήταν συσκευασμένη σε 443 πλαστικές συσκευασίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που κατάσχεται στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς. Πρόκειται μάλιστα για «καθαρή» ηρωίνη, η οποία μετά τη νόθευσή της θα μπορούσε να ανέλθει σε 7 ή 8 τόνους. Πέραν της ηρωίνης, κατασχέθηκαν επίσης 5,1 κιλά κοκαΐνης, έξι πολυτελή οχήματα που εμπλέκονται στην μεταφορά των ναρκωτικών, ένα πιστόλι, 6.235 ευρώ και λοιπά αντικείμενα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή