Yψηλοί τόνοι ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου

Yψηλοί τόνοι ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου μεταφέρεται σήμερα η πολιτική ένταση με αφορμή τις κυβερνητικές επιλογές ως προς τη νομοθετική διαδικασία. Αφορμή είναι η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που ως γνωστόν εισήχθη στη Βουλή ως «κατεπείγον».

«Αυτά που κάνει η κυβέρνηση είναι αίσχη και αθλιότητες», είπε χθες κατά την έναρξη συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ απευθυνόμενος σε βουλευτές της πλειοψηφίας, σημείωσε με καυστικό τρόπο: «Δεν βλέπετε ότι σας εξευτελίζουν»; Ανεβάζοντας δε κατακόρυφα τους τόνους, είπε ότι όσα γίνονται στην ελληνική Βουλή «δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά και σε κανένα Κοινοβούλιο δημοκρατίας. Ως κυβέρνηση είστε μια επιτροπή διαχείρισης επιχειρηματικών συμφερόντων. Καταργείτε και ακυρώνετε τη Βουλή. Χωρίς δημοκρατικά λειτουργούσα Βουλή, δεν υπάρχει δημοκρατία».

Οπως ήταν φυσικό, τα σχόλια αυτά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τις εντονότατες διαμαρτυρίες βουλευτών της Ν.Δ., αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γ. Βλάχου: «Αυτά που λέτε, κ. Λαφαζάνη, δεν είναι ευπρεπή. Εφαρμόζουμε τον Κανονισμό της Βουλής».

«Κλείσατε τη Βουλή και το καλοκαίρι θα συζητήσουμε όλα τα εκτρώματα», επέμεινε ο κ. Λαφαζάνης.

«Μέχρι στιγμής εκτρώματα δεν συζητήσαμε. Σας παρακαλώ πολύ, «τα εκτρώματα» και αυτούς τους χαρακτηρισμούς κρατήστε τους για τον δικό σας πολιτικό φορέα. Εγώ ακούω τα σχόλια στα ΜΜΕ τα οποία είναι θετικά», ανταπάντησε ο κ. Βλάχος.

«Μην ακούτε τη διαπλοκή», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.

«Στη Ν.Δ. μη μιλάτε για διαπλοκή», παρατήρησε σε αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Είναι υπεράνω διαπλοκής η Ν.Δ.», έσπευσε να σχολιάσει ο κ. Λαφαζάνης.

«Την έχουμε πληρώσει ακριβά», έκλεισε πρόσκαιρα τον έντονο, σύντομο διάλογο ο κ. Βλάχος.

Αντιδράσεις για το κατεπείγον της διαδικασίας καταγράφηκαν και από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής, που απουσίαζε από τη συνεδρίαση).

«Και εκατό μέρες να είχαμε στη διάθεσή μας, κάποιοι θα εξαντλούσαν τον χρόνο στην καταγγελία, στην απόρριψη, στον μηδενισμό, στη συνωμοσιολογία και θα έλεγαν τα ίδια», είπε εκ μέρους του μικρότερου εκ των εταίρων της δικομματικής συγκυβέρνησης ο κ. Π. Ρήγας.

Στα αξιοσημείωτα, ωστόσο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι πως, παρά τη σπουδαιότητα του νομοθετήματος αλλά και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, εκ των 25 μελών της Επιτροπής, ελάχιστοι είχαν τη βούληση της παρέμβασης: πλην των οκτώ εισηγητών που εκ καθήκοντος έπρεπε να μιλήσουν, από τους υπόλοιπους δεκαεπτά μόνο τρεις ζήτησαν τον λόγο.

Στην ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ και οι υπόλοιποι θα αποσαφηνίσουν σήμερα στην Ολομέλεια τη στάση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή