Πόρισμα – ανατροπή για την ΕΥΠ

Πόρισμα – ανατροπή για την ΕΥΠ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της σκανδαλώδους προμήθειας του Γεωγραφικού Συστήματος Παρακολούθησης της ΕΥΠ δημιουργούν τα συμπεράσματα πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε κατ’ εντολήν του ανακριτή Διαφθοράς κ. Χρ. Παπακώστα. Στο εμπιστευτικό πόρισμά του, ο ειδικός εμπειρογνώμων, που τυγχάνει αστυνομικός στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ανατρέπει τα ευρήματα παλαιότερων, αποκαλυπτικών εκθέσεων και πορισμάτων για την υπόθεση. Μεταξύ αυτών του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, της εισαγγελέως κ. Ευγενίας Κυβέλου και της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ενώ, για παράδειγμα, ομάδα εργασίας, που είχε συγκροτηθεί το 2009 με εντολή του τέως διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα, είχε διαπιστώσει ότι το έργο δεν ήταν ολοκληρωμένο προκειμένου να παραληφθεί οριστικώς, στην πρόσφατη πραγματογνωμοσύνη του ο εμπειρογνώμονας διαπιστώνει ότι «κατά τον χρόνο της προσωρινής παραλαβής το σύστημα είχε παραδοθεί και όλα του τα στοιχεία βρίσκονταν σε λειτουργία». «Παράνομη» είχαν χαρακτηρίσει την παραλαβή του έργου και τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το κόστος προμήθειας του Γεωγραφικού Συστήματος Παρακολούθησης, το τελευταίο πόρισμα του τεχνικού ελέγχου αναφέρει ότι «ανέρχεται σε ποσό της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ, τίμημα που θεωρείται εύλογο για το αντικείμενο και το εύρος του έργου και εντός των πλαισίων της αγοράς». Ο πραγματογνώμονας – αστυνομικός καταλήγει ότι «το σύστημα μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε». Διαφορετικά είναι, σύμφωνα με πηγή της «Κ», τα συμπεράσματα εσωτερικής έρευνας, που διεξήγαγαν υπάλληλοι της ΕΥΠ κατόπιν εντολής του νυν διοικητή της κ. Θόδωρου Δραβίλλα, τον Ιανουάριο του 2014. Διαπίστωσαν ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου, δηλαδή η ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, δεν υλοποιήθηκε και κατέληξαν ομόφωνα ότι η προσωρινή παραλαβή του έργου δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΠ, που μετείχαν στην έρευνα, έκαναν ειδική αναφορά στο ότι ποσό ύψους 300.000 ευρώ (το ένα τέταρτο της συνολικής αξίας του έργου) δαπανήθηκε για την αγορά ρωσικού λογισμικού, απαραίτητου για τη λειτουργία του Συστήματος, το οποίο όμως διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο!

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση διώκονται σε βαθμό κακουργήματος 13 υπάλληλοι και στελέχη της Υπηρεσίας. Ο ανακριτής κ. Παπακώστας είχε αρχικά ολοκληρώσει την έρευνά του τον Ιούνιο του 2013 και διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο, ο οποίος εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Εφετών την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες. Το Συμβούλιο, ωστόσο, απέρριψε την πρόταση του κ. Πούλιου, που σημειωτέον είχε αναλάβει χρέη εποπτεύοντος εισαγγελέα της ΕΥΠ τον Αύγουστο του 2009, και επέστρεψε τον φάκελο της υπόθεσης στον κ. Παπακώστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή