14 γιατροί έγραψαν 16.400 συνταγές σε διάστημα τριών μηνών

14 γιατροί έγραψαν 16.400 συνταγές σε διάστημα τριών μηνών

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατρούς-πρωταθλητές στην υπερσυνταγογράφηση εντόπισε έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Βρέθηκαν συγκεκριμένα 14 γιατροί από διάφορες περιοχές της χώρας που εξέδωσαν 16.400 ιατρικές συνταγές σε διάστημα τριών μηνών! Ενδεικτικά, γιατρός με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012 «έγραψε» 9.400 ιατρικές συνταγές. Με δεδομένο ότι κάθε μήνας έχει 22 εργάσιμες ημέρες, ο συγκεκριμένος γιατρός εξέδιδε 147 συνταγές ημερησίως, ενώ η αξία των συνταγών που εκδόθηκαν στο διάστημα του ελέγχου ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, παθολόγος στη Στερεά Ελλάδα το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012 συνταγογράφησε φάρμακα σε 3.600 ασθενείς, γεγονός που σημαίνει ότι εξέταζε κατά μέσο όρο 1.200 ασθενείς μηνιαίως. Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας άρχισε ύστερα από επεξεργασία δεδομένων που καταχωρίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αξιωματικοί της υπηρεσίας εντόπισαν αρχικά 50 γιατρούς που είχαν εκδώσει πολύ μεγάλο αριθμό συνταγών και από την άρση τραπεζικού απορρήτου απομόνωσαν δεκατέσσερις από αυτούς. Διαπιστώθηκε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις τους υπερέβαιναν τα δηλωμένα εισοδήματά τους συνολικά κατά 1,4 εκατ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των ευρημάτων προέκυψαν επιπλέον ενδείξεις για ανάμειξη στη διαδικασία συγκεκριμένων φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχανιών.

Για παράδειγμα, ο ένας από τους 14 ελεγχόμενους γιατρούς εξέδωσε 1.200 ιατρικές συνταγές και το 67% αυτών εκτελέστηκε στο ίδιο φαρμακείο. Αντίστοιχα, γιατρός σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας «έγραψε» 2.200 συνταγές το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012. Το 84% αυτών εκτελέστηκε στο ίδιο φαρμακείο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., όλα τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα έχουν παρασκευαστεί από 5 φαρμακοβιομηχανίες. Το ποσό της φοροδιαφυγής υπολογίζεται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Η σχετική δικογραφία πρόκειται να υποβληθεί στον εισαγγελέα, ενώ για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες ΔΟΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή