ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποχή το επόμενο βήμα των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής

Αποχή το επόμενο βήμα των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου πρωτοστατούν –για μία ακόμη φορά– σε μια «επανάσταση» εν μέσω οξύτατης κρίσης αξιών στην Ελλάδα. «Επιθυμούμε να σπουδάσουμε με τάξη και οργάνωση σε ένα σοβαρό πανεπιστήμιο», είναι το μήνυμα που στέλνει η πλειοψηφία των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Ενα μήνυμα σαφώς πολιτικό προς την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τους πανεπιστημιακούς.

Ειδικότερα, η πρώτη… βόμβα έπεσε από τους φοιτητές στις 3 Ιουλίου, όταν ζήτησαν να «χαθεί» το εξάμηνο. Η καθόλου «φιλολαϊκή» –καθώς ζημιώνει τους ίδιους– απόφαση της γενικής τους συνέλευσης θεωρήθηκε γενναία, καθώς θέλησαν να αναδείξουν τόσο τις στρεβλές πρακτικές που υιοθετούνται στα ΑΕΙ για να κουκουλωθούν τα προβλήματα, όσο και τα παιχνίδια των κομμάτων, που με καταλήψεις υπηρετούν τις πολιτικές τους στοχεύσεις στην πλάτη των φοιτητών.

«Κάποιοι καθηγητές φαίνεται ότι προσπαθούν να περισώσουν το εξάμηνο, για να το έχουν ως φόβητρο για τον Σεπτέμβριο, οπότε και φημολογούνται νέες κινητοποιήσεις, λόγω της αξιολόγησης και της ενδεχόμενης διαθεσιμότητάς τους», ανέφερε ο φοιτητικός σύλλογος της Αρχιτεκτονικής στη δεύτερη απόφαση που έλαβε –με 192 επί 318 ψήφων– την περασμένη Τρίτη κατόπιν διαβουλεύσεων με καθηγητές. Η πλειονότητα των καθηγητών θορυβήθηκε από τη στάση των φοιτητών και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του προγράμματος ως είχε. Και όμως, οι φοιτητές επιμένουν. Την Πέμπτη 10 Ιουλίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή από τα μαθήματα, δηλώνοντας για την απόφαση των καθηγητών: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας, καθώς θεωρούμε ότι δεν καλύπτει την κατ’ ελάχιστον προσδοκία μας για την όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστερη αποκατάσταση του εξαμήνου».

Ευρύτερα, η ηγεσία και μερίδα των διδασκόντων της σχολής τήρησαν στάση ενοχική. Επιχειρηματολογούν προς πάσα κατεύθυνση υπέρ του σημαντικού έργου της Αρχιτεκτονικής και των προσπαθειών που κάνουν διδάσκοντες εν μέσω μείωσης της χρηματοδότησης και διαθεσιμότητας. Ουδείς τα αμφισβήτησε. Ομως, οι φοιτητές κουράστηκαν από τις συνεχείς καταλήψεις λόγω πολιτικών παιχνιδιών. Αυτό διατράνωσε μια 20χρονη φοιτήτρια από τη Θεσσαλία μιλώντας στη γενική συνέλευση των καθηγητών της: «Χαίρομαι που μπήκα στην Αρχιτεκτονική. Ψηφίζοντας την πρόταση για απώλεια εξαμήνου, ήθελα να χτυπήσω ένα καμπανάκι για τη λειτουργία της σχολής». Από την πλευρά της, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη δήλωσε στην «Κ»: «Γνωρίζω καλά ότι πολλοί φίλοι και συνάδελφοι θα στενοχωρηθούν με όσα που λέω. Ισως και να θυμώσουν. Ομως, μέσα τους το πιστεύουν κι αυτό: Ο Αλέξης Δημαράς είχε πει: “Κάποτε οι Ελληνες έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο για να γίνουν άνθρωποι, ύστερα για να μάθουν γράμματα και τώρα για να πάρουν πτυχίο”. Ε, να λοιπόν που οι σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: “Δεν θέλουμε πτυχίο, θέλουμε γράμματα. Θέλουμε γνώση”. Μέσα σε μια περίοδο κρίσης και κατήφειας, να κι ένα αστεράκι ελπίδας».