Δωρεά ζωής από το «Νιάρχος»

Δωρεά ζωής από το «Νιάρχος»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από δύο έως τέσσερις μήνες καλείται να περιμένει ένας Ελληνας καρκινοπαθής για να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα, όπως και η παλαιότητα των 36 μηχανημάτων που διαθέτει η χώρα μας, 67% των οποίων έχουν περάσει τη δεκαετία και χρήζουν αντικατάστασης, ώθησαν το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» να υποστηρίξει την εν λόγω ευάλωτη ομάδα. Σύμφωνα, άλλωστε, με τους υπολογισμούς, το 2015 προβλέπεται οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα να φτάσουν τα 42.000 άτομα, εκ των οποίων οι 25.000 θα χρειαστούν και ακτινοθεραπεία. Η αντικατάσταση των γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας αποτελεί μια εκ των 8 δωρεών στον τομέα της Υγείας και του Αθλητισμού που ενέκρινε το Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Το συνολικό ύψος των συνολικά 30 δωρεών σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς (Τέχνη και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, Κοινωνική Πρόνοια) φτάνει τα 26,5 εκατ. ευρώ και εντάσσονται σε τρία διαφορετικά προγράμματα: στην παγκόσμια κοινωφελή δράση του Ιδρύματος, στην πρωτοβουλία στήριξης της ελληνικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και στο άρτι ανακοινωθέν πρόγραμμα για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Στις Τέχνες εγκρίθηκαν επτά δωρεές με στόχο την πολιτιστική προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ και την Ιταλία, όπως και την προσβασιμότητα των χώρων πολιτισμού. Στην Παιδεία θα χρηματοδοτηθούν οκτώ προγράμματα, που αφορούν εξωσχολικές δραστηριότητες μαθητών υποβαθμισμένων περιοχών, υποτροφίες κ.ά.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας νέα δωρεά απέσπασε το πρόγραμμα «Συν στο Πλην» της ΜΚΟ Praxis, που σχεδίασε από κοινού με το Ιδρυμα το 2011 και από το οποίο δημιουργήθηκαν 600 νέες θέσεις εργασίας. Η έως σήμερα δωρεά ήταν ύψους 7,9 εκατ. ευρώ και επωφελούμενες ήταν 2.373 οικογένειες. Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Κοινωνική Κατοικία» έως σήμερα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα: 61% των περιπτώσεων σημείωσαν πρόοδο στην επαγγελματική αποκατάσταση και 59% ελάφρυνση χρεών. Παράλληλα, το ρίσκο έξωσης μειώθηκε κατά 70% και το οικογενειακό τους εισόδημα αυξήθηκε κατά 41%. Αντίστοιχα, από τα Κέντρα Ημέρας Αστέγων εξυπηρετήθηκαν 3.900 άτομα, εκ των οποίων 145 βρήκαν συν τω χρόνω σπίτι και 110 βρήκαν εργασία.

Παράλληλα, το Ιδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής του προγράμματος χρηματοδότησης ΜΚΟ «Είμαστε όλοι πολίτες» που υλοποιείται με χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), ανακοίνωσε χθες ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.weareallcitizens.gr οι οργανισμοί που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη λήψη επιχορήγησης συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Ο οριστικός κατάλογος των οργανισμών θα ανακοινωθεί μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, δηλαδή έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Συνολικά, οι δυο πρώτες ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος συγκέντρωσαν 305 αιτήσεις από ελληνικές ΜΚΟ, εκ των οποίων 248 πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προωθήθηκαν προς βαθμολόγηση και αξιολόγηση.Το πρόγραμμα προκρίνει 41 έργα, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, 28 μικρά (ως 50.000 ευρώ) και 13 μεγάλα (ως 250.000 ευρώ). Οι επόμενες δύο ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθούν από το Ιδρυμα Μποδοσάκη στις 22 Σεπτεμβρίου 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή