6.000 «πρεσβευτές» του ελληνισμού δημιούργησε το Παν. Αθηνών από το 1988

6.000 «πρεσβευτές» του ελληνισμού δημιούργησε το Παν. Αθηνών από το 1988

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 6.000 προσεγγίζουν πλέον οι «πρεσβευτές» της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο που έχουν περάσει από τα έδρανα του πλέον εμβληματικού πανεπιστημίου της χώρας μας – του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ξένους σπουδαστές και πανεπιστημιακούς που έχουν έλθει σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό στο πλαίσιο του προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών (ΘΥΕΣΠΑ) στα 27 χρόνια ζωής τους.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1988 έπειτα από πρόταση του τότε πρύτανη κ. Μιχάλη Σταθόπουλου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και την Τέχνη και απευθύνεται σε φοιτητές και διδάσκοντες των τμημάτων ξένων πανεπιστημίων, με γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τις ελληνικές σπουδές. Στο φετινό πρόγραμμα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Παναγιώτη Κοντό, δίδαξαν 31 επιστήμονες και συμμετείχαν 208 φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 90 ξένων πανεπιστημίων και ιδρυμάτων από 39 χώρες.

Στα 27 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα συνολικά 5.864 σπουδαστές από 75 χώρες, αρκετοί από τους οποίους διδάσκουν σήμερα σε πανεπιστήμια των χωρών τους. Επίσης, έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα στελέχη πρεσβειών διαφόρων χωρών (ενδεικτικά: Τσεχίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας). Το πρόγραμμα των ΘΥΕΣΠΑ υποστηρίζουν το υπουργείο Παιδείας, η Βουλή των Ελλήνων, το ΙΚΥ, το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», το Ιδρυμα Λεβέντη και η Εθνική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή