Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας

Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατομα που φέρονται να διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας εντοπίστηκαν από στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Zeppelin», ύστερα από διεξοδικές έρευνες σε ψηφιακά ίχνη μέσω του ειδικού λογισμικού προγράμματος CPS (Child Protection System).

Η έρευνα ξεκίνησε από 199 ίχνη (IP διευθύνσεις) για τα οποία χτύπησε «κόκκινος συναγερμός», καθώς φαινόταν ότι διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Μέσα από διεξοδική έρευνα, τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας κατάφεραν να απομονώσουν πέντε ίχνη συνδέσεων τα οποία οδηγούσαν σε ισάριθμους υπολογιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διαδικασία ελέγχου των ιδιοκτητών τους έγινε κατόπιν ενημέρωσης και της σχετικής άδειας από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και ύστερα από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για άρση του απορρήτου των συγκεκριμένων συνδέσεων. Εγιναν έρευνες στα πέντε σπίτια σε Αγίους Αναργύρους, Κορυδαλλό, Χολαργό και Αθήνα, ενώ με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε και εκεί έρευνα σε σπίτι που φέρεται να διαμένει ένας Κύπριος πολίτης. Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και άλλος εξοπλισμός αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι πέντε εμπλεκόμενοι (ένας συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και για τους άλλους τέσσερις σχηματίστηκε δικογραφία) είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Μάλιστα ο ένας εξ αυτών είναι δημόσιος υπάλληλος και πατέρας δύο παιδιών. Ακόμα, ανάμεσα στους εμπλεκομένους συγκαταλέγονται δύο επιχειρηματίες, ένας ψυχίατρος και ένας άνεργος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον ένας από τους εμπλεκομένους είχε σβήσει τα επίμαχα αρχεία που περιείχαν το κολάσιμο υλικό -βίντεο και φωτογραφίες- από τον υπολογιστή του προτού εντοπιστεί από τις Αρχές. Αυτό ωστόσο δεν επηρεάζει τη διαδικασία της απόδειξης, καθώς τα αρχεία ανακτώνται από τον σκληρό δίσκο με σχετικά εύκολη τεχνική ακόμα και όταν έχουν σβηστεί πριν από καιρό. Τα κατασχεθέντα πειστήρια έχουν ήδη μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να ανακτηθούν τα δεδομένα, να καταγραφούν και να χρησιμοποιηθούν από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων τυχόν εμπλεκομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή