Πρεμιέρα περιπολιών των πρώην δημοτικών αστυνομικών

Πρεμιέρα περιπολιών των πρώην δημοτικών αστυνομικών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «βάπτισμα του πυρός» λαμβάνουν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες στον δρόμο έπειτα από αρκετούς μήνες «απραγίας» και παρά τις εκκρεμότητες σχετικά με την ένταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ. Εχουν χωριστεί σε ομάδες των έξι – επτά ατόμων και με τη συνοδεία ενστόλου της ΕΛ.ΑΣ από το οικείο Α.Τ. αλλά και τουλάχιστον ενός αστυνομικού της Ασφάλειας πραγματοποιούν περιπολίες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Φορούν τις παλιές στολές τους, στις οποίες έχει προστεθεί το έμβλημα της ΕΛ.ΑΣ. Οι περιπολίες έχουν τη μορφή εκπαίδευσης των νεοεισερχομένων, και -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»- μέχρι στιγμής φαίνεται να αφορούν κυρίως έλεγχο των καταστημάτων και των εγγράφων αλλοδαπών. Από τους 2.858 διαθέσιμους δημοτικούς αστυνομικούς πανελλαδικά οι 1.536 εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ (1.034 στην Αθήνα).

«Θα πάρουμε στολές σύντομα», ήταν η λακωνική απάντηση (πρώην) δημοτικού αστυνομικού όταν τον ρωτήσαμε γιατί ακόμα φορούν τις παλιές τους στολές. Δεν ήθελε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και προχώρησε με την ομάδα του για να συνεχίσει τις περιπολίες στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη.

Χθες εκεί έκαναν περιπολίες τουλάχιστον δύο τέτοιες ομάδες. Το πρωί πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ελέγχοντας τις άδειες λειτουργίας, ενώ μετά το μεσημέρι περιορίστηκαν σε περιπολίες κατά μήκος του πεζόδρομου που εκτείνεται από την πλατεία Κυψέλης σχεδόν μέχρι την οδό Πατησίων. Η εκπαίδευση άρχισε εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι καταστηματάρχες φαίνεται να βλέπουν με «καλό μάτι» την αύξηση της αστυνόμευσης, ενώ ζητούν οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε άλλα σημεία της Κυψέλης αλλά και για άλλα αδικήματα, πέραν αυτών των καταστημάτων. «Ερχονται, παίρνουν μηδενική απόδειξη για να ελέγξουν τα στοιχεία και την άδεια. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ελέγχους, τα καταστήματα στη Φωκίωνος Νέγρη είναι νόμιμα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να επεκταθούν και αλλού οι έλεγχοι» μας λέει ο Γιώργος Δενδρινός, ιδιοκτήτης καφέ στη Φωκίωνος και μέλος της κίνησης «I Love Κυψέλη».

Οι έλεγχοι που κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν και τα έγγραφα αλλοδαπών. «Μπροστά στα μάτια μου άκουγα τον αστυνομικό να εξηγεί στους δημοτικούς αστυνομικούς τι πρέπει να κάνουν όταν ελέγχουν έγγραφα. Τους έλεγε ότι είναι πολύ πιθανό όταν κάποιος δεν έχει χαρτιά να τραπεί σε φυγή» περιγράφει στην «Κ» αυτόπτης μάρτυς. Σύμφωνα με καταστηματάρχες της Φωκίωνος Νέγρη, προσαγωγές αλλοδαπών γίνονται καθημερινά.

Ο πίνακας του ΑΣΕΠ

Η άλλη όψη του νομίσματος, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, έχει να κάνει με τη νομιμότητα και την ασφάλεια της συγκεκριμένης διαδικασίας. Ο οριστικός πίνακας του ΑΣΕΠ με τον οποίο οι δημοτικοί αστυνομικοί θα απορροφηθούν στον τελικό φορέα υποδοχής, αναμένεται εντός του Αυγούστου, άρα τυπικά δεν έχουν ακόμα αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρ. Φωτόπουλος επανέλαβε την αντίθεση των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών, ενώ αντίστοιχη είναι η άποψη και των συνδικαλιστών της Δημοτικής Αστυνομίας. «Πέρασε ένας χρόνος διαθεσιμότητας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας των δημοτικών αστυνομικών προκειμένου να επανέλθουν στο ίδιο σημείο του δρόμου, φορώντας την ίδια ακριβώς στολή και εκτελώντας τις ίδιες αρμοδιότητες. Η ερώτηση είναι προφανής: Ποιο το όφελος της κατάργησης; Ακόμα και οι ίδιοι οι δήμαρχοι ομολογούν την αναγκαιότητα του θεσμού, τα μικρότερα έσοδα και την οικονομική κατάρρευση των δήμων από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας» σχολίασε στην «Κ» ο Θ. Τάτσης, πρώην αντιπρόεδρος δημοτικών αστυνομικών Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT