Μουσεία ανοικτά και τον Δεκαπενταύγουστο

Μουσεία ανοικτά και τον Δεκαπενταύγουστο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη μπορεί να αδειάζει, πολλά εστιατόρια και καφετέριες κλείνουν, τα μουσεία ωστόσο μένουν ανοιχτά για να υποδεχθούν Αθηναίους και ξένους επισκέπτες. Και ίσως είναι αυτές οι ήσυχες ημέρες του Αυγούστου που μας δίνουν την ευκαιρία και τον χρόνο να βρεθούμε κοντά τους. Το Βυζαντινό Μουσείο, για παράδειγμα, είναι ένας άγνωστος, στους πολλούς, θησαυρός που δεν έχει μέχρι σήμερα την απήχηση που του αξίζει. Μάλιστα, το Βυζαντινό Μουσείο θα είναι ανοιχτό και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και ακολουθεί κανονικό ωράριο λειτουργίας Δευτέρα με Κυριακή, από τις 8 π.μ. ώς τις 8 μ.μ. Στο αίθριό του, υπάρχει η εντυπωσιακή εγκατάσταση της εικαστικού Καλλιόπης Λαιμού, ένα πλεούμενο που κάποτε μετέφερε λαθρομετανάστες, το οποίο είναι καλυμμένο με τάματα που έφτιαξε η ίδια η εικαστικός από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Εκτός από τη θαυμάσια μόνιμη έκθεση με τα χιλιάδες αντικείμενα, υπάρχει η επιλογή να δείτε και δύο περιοδικές: Τα «Λατρευτικά» του Δημήτρη Κοντού (1931-1996) αποτελούν ενότητα δεκατεσσάρων έργων, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα Τέχνης Δεσμός τον Μάρτιο του 1975.

Ο καλλιτέχνης επέλεξε να εργαστεί πάνω στο συνθετικό δίπολο λατρευτική εικόνα με τάματα και πολύτιμα αφιερώματα, κατά κύριο λόγο κοσμήματα, σε ποικίλες παραλλαγές, για να σχολιάσει επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Επίσης, μέχρι και τον Σεπτέμβριο φιλοξενείται η έκθεση «Ομιλούσες Εικόνες. Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας».

Λίγο πιο κάτω, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που είναι κλειστό κάθε Τρίτη και ανοιχτό Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο 10 π.μ. με 5 μ.μ., Πέμπτη 10 π.μ. με 8 μ.μ. και Κυριακή 11 π.μ. με 5 μ.μ., παρουσιάζει την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας 2013, με το βίντεο «Ιστορία Μηδέν», του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συνεχίζοντας προς το Σύνταγμα, μόνο το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη είναι ανοικτό αυτές τις ημέρες, καθώς το Ισλαμικό κλείνει από τις 11 ώς και τις 18 Αυγούστου, ενώ για όλο τον μήνα παραμένει κλειστό το κτίριο της Πειραιώς και η Πινακοθήκη Γκίκα. Στην Κουμπάρη όμως, που λειτουργεί Τετάρτη, Παρασκευή 9:00 π.μ με 5 μ.μ., Πέμπτη και Σάββατο από τις 9 μ.μ. ώς τα μεσάνυχτα και Κυριακή 9 π.μ. με 3 μ.μ., μπορείτε να δείτε ένα ωραίο αφιέρωμα για τον καπνό.

Η έκθεση αναδεικνύει τον ανατολικό καπνό ως ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό, προσεγγίζοντάς τον ιστορικά μέσα από μια σειρά από διαφορετικές οπτικές. Από τις βελόνες του μπουρλιάσματος και τα σαρίκια της χωρικής επεξεργασίας του καπνού, στην τόγκα και το σεντούκι της εμπορικής επεξεργασίας, από τις επιβλητικές καπναποθήκες της Βόρειας Ελλάδας στις περίτεχνες ταμπακιέρες και τα πακέτα τσιγάρων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το Νομισματικό Μουσείο στην καρδιά της πρωτεύουσας, που είναι ανοιχτό Τρίτη έως και Κυριακή από τις 8.30 π.μ. με 4 μ.μ., έχει μια ενδιαφέρουσα μόνιμη έκθεση αλλά και περιοδικά αφιερώματα που κρατούν ώς το φθινόπωρο: «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις», όπου ο εικαστικός Τάκης Στεφάνου, σε μια «συνομιλία» με έργα της αρχαιότητας, με επίκεντρο το μοτίβο της σπείρας αλλά και «Το χρήμα στη Λεττονία: από το ήλεκτρο στο ευρώ. Το χρήμα στη Μεσόγειο: από το τάλαντο στο ήλεκτρο» για την εξέλιξη του νομίσματος στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και στον ελλαδικό χώρο μέσα από νομίσματα και μετάλλια. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό και τον Δεκαπενταύγουστο.

Μουσείο Ακρόπολης

Το ίδιο ισχύει μάλλον και για το Μουσείο της Ακρόπολης για την ημέρα της αργίας, αν και θα ήταν σώφρον να τηλεφωνήσετε πρώτα στο 210 9000900 για να το επιβεβαιώσετε. Το ωράριο είναι Δευτέρα 8 π.μ. με 4 μ.μ., Τρίτη έως και Κυριακή 8 π.μ. με 8 μ.μ., καθώς και Παρασκευή 8 π.μ. με 10 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή