Θα σιγήσει η Φωνή της Αμερικής

Θα σιγήσει η Φωνή της Αμερικής

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιστορική φωνή ενημέρωσης του Ελληνισμού θα σιγήσει. Λόγω περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ πέφτουν τίτλοι τέλους στο ελληνικό πρόγραμμα της Φωνής της Αμερικής, έπειτα από 72 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας.

Με συνεχή παρουσία και προβολή θεμάτων ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος, η ελληνική Φωνή της Αμερικής (ΦτΑ) λειτούργησε για δεκαετίες όχι μόνο ως γέφυρα της Αμερικής με τους απανταχού Ελληνες, αλλά και ως πηγή ενημέρωσης των εξελίξεων στο εσωτερικό της Ομογένειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας παρενέβησαν επανειλημμένως για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της καθώς είχε εξετασθεί και άλλες φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν το ενδεχόμενο να κλείσει. Είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια από ισχυρούς νομοθέτες που διατηρούν δεσμούς με την ελληνική κοινότητα, μεταξύ αυτών των γερουσιαστών Πολ Σαρμπάνη και Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τη λειτουργία της ελληνικής ΦτΑ είχαν εμφανισθεί στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο του Ιράκ, αναπτύχθηκε στην Ουάσιγκτον ένας προβληματισμός γύρω από το αν θα έπρεπε να συνεχισθεί η χρηματοδότηση προγραμμάτων της Φωνής της Αμερικής που αφορούσαν προηγμένες πλέον δημοκρατίες όπου η λειτουργία των μέσων ενημέρωσης είναι ελεύθερη και, άρα, η εκπομπή προγραμμάτων στη συγκεκριμένη γλώσσα δεν κρινόταν τόσο απαραίτητη. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, τα κονδύλια έπρεπε να διοχετευθούν σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα σε άλλες γλώσσες «προτεραιότητας» λόγω της αυξημένης σημασίας που είχαν αποκτήσει οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Συγκεκριμένα, το 2006, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, είχε προταθεί σημαντική αύξηση των ειδησεογραφικών προγραμμάτων προς χώρες του αραβικού κόσμου και το Ιράν, όπως και η προσθήκη τηλεοπτικών προγραμμάτων προς το Αφγανιστάν στις διαλέκτους ντάρι και πάστο.

Στην προσπάθεια διατήρησης της χρηματοδότησης της Ελληνικής Φωνής ένα επιχείρημα που «βοήθησε» τα τελευταία χρόνια ήταν η απρόσμενη σημασία που είχαν αποκτήσει οι εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης που επηρέαζε την παγκόσμια και κατ’ επέκταση την αμερικανική οικονομία. Ομως, παρά τις αντιστάσεις που προβλήθηκαν και τις καθυστερήσεις που εξασφαλίσθηκαν, τελικά το νέο διεθνές περιβάλλον παρέσυρε, μεταξύ άλλων, και το ελληνικό πρόγραμμα που ήταν από τις ιδρυτικές υπηρεσίες της Φωνής της Αμερικής.

Το πρόγραμμα

Η ελληνική Φωνή της Αμερικής φιλοξενούσε στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά της προγράμματα, όπως και στην ιστοσελίδα της, ειδήσεις, αναλύσεις και συνεντεύξεις που αφορούσαν τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας, αλλά και την εσωτερική της κατάσταση. Παράλληλα, κάλυπτε εκτενώς τις εξελίξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και εκδηλώσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας -οργανισμών όπως η ΑΧΕΠΑ, το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο κ.ά.- που αφορούσαν τη στήριξη υποψηφίων ελληνικής καταγωγής στις τοπικές και ομοσπονδιακές εκλογές, όπως και συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού για την Ελλάδα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και τα τελευταία χρόνια ως βοήθεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το ελληνικό πρόγραμμα άρχισε τη λειτουργία του το 1942 και από τότε κάλυπτε διεθνείς εξελίξεις καθώς και το πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε, μαζί με τα αντίστοιχα ελληνικά προγράμματα του BBC και της Deutsche Welle, πηγή έγκυρης ενημέρωσης για τους Ελληνες που βίωναν τη ναζιστική κατοχή. Μεταξύ άλλων, μετέδιδε τότε πληροφορίες για τη δράση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξορία και για τις συμμαχικές προσπάθειες για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τις δυνάμεις του άξονα. Συνέχισε να εκπέμπει και σε άλλες κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τον εμφύλιο, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μέχρι την ένταξη της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ε.Ε.

Η τελευταία εκπομπή της ελληνικής Φωνής της Αμερικής θα μεταδοθεί μεθαύριο Τρίτη, το πρωί, από τον ΣΚΑΪ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή