Παράταση ζωής για ταβέρνες στον Σχινιά

Παράταση ζωής για ταβέρνες στον Σχινιά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση στη λειτουργία των ταβερνών που βρίσκονται στο Σχινιά, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου και έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες από το 2011, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τροπολογία στο δασικό νομοσχέδιο έδωσε «ανάσα» ενός έτους στις «υφιστάμενες προ του 1955 ταβέρνες». Είναι η πολλοστή φορά που η πολιτεία νομοθετεί για τη σωτηρία των συγκεκριμένων ταβερνών, αγνοώντας αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ηρύθμι ση συμπερι ε λ ήφθη στ ο 63οάρθρο τ ου Ν.4280/14, με τον οποίο επετράπη σειρά νέων χρήσεων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και περιορίστηκαν οι προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Οπως αναφέρεται, οι ταβέρνες «διατηρούνται μέχρι να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στη ζώνη Β2 (σ.σ.: εκτός της “καρδιάς” του Εθνικού Πάρκου), η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το αργότερο εντός 6 μηνών από τη σύνταξη μελέτης για τη ζώνη Β2 (…) και σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο». Τα κτίσματα στα οποία η ρύθμιση αναφέρεται έχουν κριθεί αυθαίρετα εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είχαν ασκήσει πολλές φορές έφεση και με διάφορους τρόπους επιτύγχαναν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ομως το 2011 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση από το διοικητικό πρωτοδικείο ότι τα συγκεκριμένα κτίρια είναι κατεδαφιστέα.

Η ιστορία, πάντως, των αυθαίρετων ταβερνών είναι μεγάλη. Το προεδρικό διάταγμα που ίδρυσε το Εθνικό Πάρκο Σχινιά το 2000 επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» την ύπαρξή τους και να προβλέψει την προσθήκη νέων. Ωστόσο ακυρώθηκε (ως προς το σκέλος αναψυκτηρίων, ταβερνών κ.λπ.) μόλις ένα έτος αργότερα έπειτα από δύο αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν ότι ταβέρνες και εστιατόρια είναι ασύμβατα με τους σκοπούς ενός Εθνικού Πάρκου. Το 2007 παρενέβη στην υπόθεση ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι ξεκίνησε τη διερεύνηση καταγγελιών για πλημμελή προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

«Εχουμε σφραγίσει επανειλημμένως τις ταβέρνες αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το ΥΠΕΚΑ δεν προχώρησαν στην κατεδάφισή τους. Πριν από ένα μήνα τις ξανασφραγίσαμε», λέει ο απερχόμενος δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λοΐζος. Ιδιοκτήτης των κτισμάτων που στεγάζονται οι ταβέρνες είναι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Εισαγγελέων και Δικαστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή