Διαφωνία Λοβέρδου – ΔΟΕ για ελλείψεις εκπαιδευτικών

Διαφωνία Λοβέρδου – ΔΟΕ για ελλείψεις εκπαιδευτικών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχολεία θα ανοίξουν την Πέμπτη με ελλείψεις εκπαιδευτικών. Πόσες; Οι αρμόδιοι δεν συμφωνούν, στήνοντας τη γνωστή ετήσια διελκυστίνδα. Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος υπολογίζει τα τελικά κενά σε 500, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν άμεσα προσλήψεις 16.000 αναπληρωτών. Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υποστηρίζουν ότι τα κενά θα ξεπεράσουν τις 10.000 και στις δύο βαθμίδες. Στα ΑΕΙ, έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τις μετεγγραφές, ενώ ο κ. Λοβέρδος τόνισε χθες στο τριμελές προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων (από τα ΟΠΑ ο Κ. Γάτσιος, Πολυτεχνείο Κρήτης ο Κ. Διγαλάκης και ΕΚΠΑ ο Θ. Φορτσάκης) ότι ο νόμος για τη διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Ειδικότερα, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χθες (Real FM) ότι «500 θέσεις θα μείνουν κενές. Τα 22.500 κενά τα κατεβάσαμε σε 16.500 με λιγότερες αποσπάσεις, περισσότερες παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας και καλύτερη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, αλλά από τα 16.500 κενά μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνο τα 16.000. Δηλαδή, ξεκινάμε με 500 μείον και θα προσπαθήσουμε να είναι μόνο αυτά τα κενά μας». Βεβαίως, έως και χθες έχουν ανακοινωθεί 2.995 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ ο κ. Λοβέρδος μίλησε για ομάδα ετοιμοπόλεμων αναπληρωτών «για κάθε κενό που θα προκύπτει από εκπαιδευτικούς που δηλώνουν επ’ απειλούμενη εγκυμοσύνη και από ασθένειες».

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ εκτιμά τα κενά στην πρωτοβάθμια στα 8.000, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Κοτσιφάκης, δήλωσε ότι στη δευτεροβάθμια οι ελλείψεις υπολογίζονται περί τις 3.000, αν και καλύτερη εικόνα θα υπάρξει κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι ομοσπονδίες αμφισβητούν και τη δήλωση του κ. Λοβέρδου ότι τα 6.000 θα καλυφθούν με ανάθεση της διδασκαλίας των μαθημάτων σε συναφείς ειδικότητες καθηγητών (π.χ. εάν λείπει μαθηματικός να διδάξει το μάθημα καθηγητής πληροφορικής). Και αυτό διότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα των κενών πριν από την έναρξη του σχολικού έτους. Η ΟΛΜΕ προγραμματίζει για αύριο παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ελλείψεις πανεπιστημιακών έχουν και τα ΑΕΙ, καθώς ο αριθμός των καθηγητών έχει μειωθεί κατά 30% την τελευταία πενταετία, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών Ευστάθιος Ευσταθόπουλος σε επιστολή προς τον κ. Λοβέρδο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη. «Nα επανεξετάσουμε το θέμα της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ, να διαθέσετε νέες θέσεις καθηγητών τουλάχιστον από το 2015. Σε αρκετά Τμήματα η εκπαιδευτική λειτουργία ήδη καταρρέει από τις ελλείψεις καθηγητών σε πολλά γνωστικά αντικείμενα» ζητεί ο κ. Ευσταθόπουλος. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, ότι δεν θα κλείσουν Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ο κώδωνας του κινδύνου ηχεί για τα 49 Τμήματα με λιγότερους από 9 μόνιμους καθηγητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή