Εκλέγουν… όταν οι άλλοι κοιμούνται

Εκλέγουν… όταν οι άλλοι κοιμούνται

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανεπιστημιακοί ελληνικών ΑΕΙ «ρυθμίζουν» εκ του πονηρού τον χρόνο τηλεδιάσκεψης εκλεκτορικών σωμάτων σε πρωινή ώρα, ώστε οι αξιολογητές από άλλη ήπειρο να μη συμμετάσχουν στη διάσκεψη, αφού…ποιος θα ξυπνήσει στις 3 π.μ. για να «συσκεφθεί» με Αθήνα, χάνοντας έτσι το δικαίωμα ψήφου. Σε κάποια άλλα ιδρύματα οι ώρες της τηλεδιάσκεψης είναι απογευματινές. Αλλά σε αυτή την περίπτωση… διαμαρτύρονται οι γραμματείς. Επίσης, ηγεσίες ΑΕΙ ζητούν να λειτουργήσουν νέα Τμήματα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καθηγητές, παρότι 49 Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ έχουν ελάχιστους μονίμους καθηγητές. Πρόκειται για μερικές από τις «εκκωφαντικά» τραγελαφικές καταστάσεις που ακούστηκαν χθες στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με μέλη Συμβουλίων τριών ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή που όλοι μιλούν για την ανάγκη εξορθολογισμού των ιδρυμάτων και ενώ η κρατική χρηματοδότηση ρέει με το… σταγονόμετρο, κάποιοι πιστεύουν ότι ζουν τις ημέρες των παχιών αγελάδων.

Ειδικότερα, το κλίμα στη σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Λοβέρδο, τον Γ.Γ. του υπουργείου, πανεπιστημιακό Αθανάσιο Κυριαζή και τους αναπληρωτές προέδρους των Συμβουλίων του Παν. Αθηνών Χαράλαμπο Παπαγεωργίου, ΑΠΘ Βασίλη Ταρλατζή και Παν. Πατρών Χαράλαμπο Γώγο είχε «ζεσταθεί» όταν η κουβέντα έφθασε στο αίτημα των ΑΕΙ για αύξηση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων που αποφασίζουν για την εκλογή ή την εξέλιξη-προαγωγή κάποιου πανεπιστημιακού σε κάποιο ίδρυμα. Ο ισχύων νόμος 4009/11 ορίζει στο άρθρο 19 ότι τα εκλεκτορικά σώματα αποτελούνται από 7 μέλη, εκ των οποίων τέσσερις πανεπιστημιακούς του ίδιου ιδρύματος και τρία μέλη από τρίτο ΑΕΙ, από τα οποία τουλάχιστον ένα μέλος από ΑΕΙ του εξωτερικού.

• «Υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής χειραγώγησης του αποτελέσματος, αφού στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν μόνο οι 4 του ίδιου ιδρύματος και αποφασίζουν για κάποιον που μπορεί να είναι φίλος τους» είπε μέλος της σύσκεψης. Στην απορία του κ. Λοβέρδου για τον λόγο της μειωμένης συμμετοχής, ο ίδιος εξήγησε:

• «Ξέρω περιπτώσεις που τα εξωτερικά μέλη των εκλεκτορικών σωμάτων ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή. Σε άλλες περιπτώσεις η τηλεδιάσκεψη γίνεται πολύ νωρίς το πρωί με αποτέλεσμα πανεπιστημιακός σε ΑΕΙ των ΗΠΑ να μην μπορεί να συμμετάσχει λόγω διαφοράς ώρας. Κοιμάται ο άνθρωπος…».

• «Στο δικό μας ΑΕΙ οι τηλεδιασκέψεις γίνονται απόγευμα. Ομως σε αυτή την περίπτωση διαμαρτύρονται οι υπάλληλοι, διότι η διάσκεψη μπορεί να πάει μέχρι αργά το βράδυ» συμπλήρωσε έτερος.

Στο αίτημα των πανεπιστημιακών για αύξηση των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων σε 11, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε οι συσκέψεις των εκλεκτορικών να είναι ανοιχτές. «Πλήρης διαφάνεια» δήλωσε, ζητώντας από τα ΑΕΙ εξωστρέφεια και αλλαγή νοοτροπίας. Εύκολο; Μία θετική απάντηση είναι δύσκολη εάν κρίνουμε από άλλα γεγονότα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Παν. Ιωαννίνων επιμένει στη λειτουργία νέου Τμήματος Αρχιτεκτονικής από το 2015-2016. Υπάρχουν καθηγητές, αίθουσες εργαστήρια; Από την άλλη, 49 Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ έχουν έως και 9 μέλη ΔΕΠ. «Πρυτάνεις μας δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας. Εμείς απαντάμε ότι θα πρέπει να μας φέρουν γραπτές αποφάσεις των οργάνων που ηγούνται», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος. «Να έχετε στο μυαλό σας ότι χωρίς εισήγηση από τα Ιδρύματα κανένα τμήμα δεν θα κλείσει, διότι θα είναι ελλιπής η απόφαση» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος χθες στη Βουλή απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή