Με… Χημεία, το μάθημα συνάντησε την Πληροφορική

Με… Χημεία, το μάθημα συνάντησε την Πληροφορική

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την εισαγωγή σε περίπου 100 τμήματα κύριο εξεταζόμενο μάθημα θα είναι η Χημεία και σε περίπου 40 τμήματα η Πληροφορική. Αυτό δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Aνδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για το σχέδιο προσθήκης της Πληροφορικής στο νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά το 2016. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η κατανομή αυτή των τμημάτων προκύπτει «από τον διάλογο που κάνουμε και δεν έχουμε ολοκληρώσει», όμως η πρόταση επαναφοράς της Πληροφορικής στις εξετάσεις (το μάθημα εξετάζεται στο ισχύον σύστημα) διατυπώθηκε από τον κ. Λοβέρδο. Ενδεικτικό είναι ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν πρότεινε την εισαγωγή του μαθήματος στο νέο σύστημα, αλλά απαντώντας σε ερώτημα για τους πιθανούς τρόπους εισαγωγής του ανέφερε: «Η μόνη δυνατότητα που φαίνεται να υπάρχει για να προστεθεί η Πληροφορική στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ως τέταρτο εξεταζόμενο μάθημα είναι να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα επιλογής μεταξύ Χημείας και Πληροφορικής, επιλογή που θα οδηγεί σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιστροφή της Πληροφορικής θα αυξήσει τον αριθμό των τμημάτων άρα και τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αναστάτωση στους φετινούς εισακτέους στα ΑΕΙ/ΤΕΙ που αναμένουν να πάρουν μετεγγραφή σε άλλο ίδρυμα. Αύριο ολοκληρώνεται η περίοδος των εγγραφών των πρωτοετών, και το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν τη διαδικασία μετεγγραφών ανά κατηγορία δικαιούχων. Χθες, πάντως, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία ζητεί να δοθεί δικαίωμα μετεγγραφής στους εισακτέους που διεκδίκησαν φέτος χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ και στους 250 πολύτεκνους που εισήχθησαν την τριετία 2010-12.

Τέλος, συμφωνία για νέο πρόγραμμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κινεζικού πανεπιστημίου Yuhuan, με τη συμμετοχή ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, υπογράφηκε κατά τη διάρκεια αποστολής του ΕΚΠΑ στην Κίνα. Η νέα συνεργασία καλύπτει τους τομείς Πληροφορικής και προηγμένων τεχνολογιών, ιδιαιτέρως σε τομείς πρωτοποριακούς και, κυρίως, σε θέματα διαχείρισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της συμφωνίας δρομολογήθηκαν άλλες δύο ερευνητικές συνεργασίες προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Επίσης, έγιναν επαφές για τη σύναψη συνεργασιών με το Πολυτεχνείο του Hong Kong και το Πολυτεχνείο του Chengtu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή