Αναζητούν μικρότερα ακίνητα για τους τσιγγάνους

Αναζητούν μικρότερα ακίνητα για τους τσιγγάνους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη με θέμα την εξεύρεση χώρων για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Στόχος είναι η εξεύρεση οικοπέδων για τη μεταστέγαση των τσιγγάνων κατά ομάδες και όχι εν συνόλω, με τη λύση του στρατοπέδου στο όρος Πατέρα να παραμένει μόνο ως λύση ανάγκης.

Η αλλαγή πλεύσης της πολιτείας στο θέμα της μετεγκατάστασης των 74 οικογενειών του καταυλισμού στο Χαλάνδρι είναι πλέον γεγονός. «Ξεκινήσαμε ήδη να αναζητούμε μικρότερα ακίνητα ώστε να στεγαστούν κατά μικρές ομάδες οι οικογένειες», λέει στην «Κ» ο γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρης. «Εκτιμώ ότι το αργότερο σε 10 ημέρες θα μπορούμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Η απόφαση, βέβαια, δεν θα ληφθεί από εμάς. Η πρώτη έρευνα που πραγματοποιήσαμε κατέληξε στα Μέγαρα, καθώς το ζητούμενο ήταν ένας μεγάλος χώρος για τη μετεγκατάσταση ολόκληρου του καταυλισμού». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανόλης Αγγελάκας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Γιώργος Καραμέρος, σημειώνοντας ότι η λύση της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων σε οργανωμένο χώρο σε κορυφή του όρους Πατέρα, 10 χλμ. μακριά από τον κοντινότερο οικισμό δεν είναι η ενδεδειγμένη. Πάντως, ο κ. Αγγελάκας δεν απέκλεισε τη λύση αυτή, αν δεν βρεθεί μια ικανή εναλλακτική.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιχείρησε να προχωρήσει στην κατεδάφιση 12 παραπηγμάτων στον καταυλισμό (που έχει δημιουργηθεί από το 1970 παράνομα, με την καταπάτηση ιδιωτικής έκτασης). Ωστόσο οι κάτοικοι του καταυλισμού, φοβούμενοι ότι πρόθεση της πολιτείας ήταν να κατεδαφίσει το σύνολο του καταυλισμού, αντέδρασαν έντονα, κλείνοντας τη λεωφόρο Μεσογείων και βάζοντας φωτιά σε κάδους. Επειτα από συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων με τους εκπροσώπους των τσιγγάνων, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα κατεδαφιστούν μόνο τα ακατοίκητα παραπήγματα. Και η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη, χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο εκδικάζεται η αγωγή που έχουν καταθέσει ιδιοκτήτες της έκτασης ενάντια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για τη μη απομάκρυνση του καταυλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή