Σταθερή πρόοδος με το βλέμμα στο επόμενο βήμα

Σταθερή πρόοδος με το βλέμμα στο επόμενο βήμα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία της μεταφοράς και λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής βρίσκονται πλέον οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η κατασκευή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πλέον εκτιμάται ότι απομένει ενάμισι έτος μέχρι την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων στην Καλλιθέα. Το Ιδρυμα, πάντως, παρότι αποφεύγει τους υψηλούς τόνους, δείχνει να αγωνιά για την επόμενη ημέρα και την ετοιμότητα του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου οργανισμού.

Χθες, με την αφορμή της συμπλήρωσης ενός έτους από τη λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών, που βρίσκεται δίπλα στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος έδωσαν νέα στοιχεία για την πρόοδο του έργου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος, Θόδωρος Μαραβέλιας, οι εργασίες εξακολουθούν να βρίσκονται σχετικά εντός χρονοδιαγράμματος. «Μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού των κτιρίων στις 28 Ιουλίου, ο επόμενος σταθμός είναι η ολοκλήρωση του ενεργειακού στεγάστρου που θα τοποθετηθεί πάνω από την όπερα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015», αναφέρει. Οπως εξηγεί, το στέγαστρο αποτελείται από 700 κομμάτια, που προκατασκευάζονται σε ειδική αποθήκη μέσα στο εργοτάξιο και πλέον έχει ξεκινήσει η τοποθέτησή τους.

Σε λίγο καιρό το κτίριο της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης θα αρχίσει να αποκτά την τελική του μορφή. «Πολύ σύντομα θα αρχίσει η ανέγερση του τοίχου στο νότιο τμήμα (σ.σ. μπροστά από τη λεωφόρο Ποσειδώνος) που θα καλύψει την πρόσοψη της όπερας, όπως έγινε στο διπλανό κτίριο του πάρκινγκ. Η εντύπωση που θα προκαλέσει θα είναι έντονη, αλλά πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά κομμάτια της μελέτης του Ρέντσο Πιάνο. Παράλληλα θα ξεκινήσει η κάλυψη με υαλοπετάσματα της μεσημβρινής όψης του κτιρίου».

Παράλληλα κινούνται οι εργασίες στο εσωτερικό των κτιρίων (διαμόρφωση χώρων, τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων) και στον περιβάλλοντα χώρο. «Η φύτευση και η βασική υποδομή του πάρκου θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2015. Θα ακολουθήσει το υγρό κανάλι και η Εσπλανάδα».

Καθώς απομένει περίπου ενάμισι έτος μέχρι την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στρέφει πλέον την προσοχή του στην «επόμενη ημέρα». Μάλιστα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ, κ. Γιώργος Αγουρίδης θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει για ακόμα μια φορά ότι το κτίριο και η διοίκηση του ΚΠΙΣΝ θα παραδοθεί στο Δημόσιο. «Το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” δεν θα εγκαταλείψει το δημιούργημά του. Θα παρακολουθούμε αυστηρά κατά πόσο το Δημόσιο ακολουθεί τη σύμβαση», σημείωσε. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στο Δημόσιο και στο Ιδρυμα, αν το τελευταίο διαπιστώσει προβλήματα, έχει το δικαίωμα από το να αποσύρει τον τίτλο του ιδρύματος, μέχρι να ζητήσει επιστροφή του ποσού της δωρεάς.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Γιάννης Τροχόπουλος, γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, την περίοδο αυτή προετοιμάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο που θα δοθεί στην Πολιτεία και θα περιλαμβάνει από τον προϋπολογισμό λειτουργίας και τις ανάγκες για τη μεταφορά και λειτουργία των ιδρυμάτων, μέχρι λεπτομέρειες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (λ.χ. ωράριο λειτουργίας). Μέσα στο 2015 η Εθνική Βιβλιοθήκη θα αρχίσει την καταγραφή των βιβλίων της, προκειμένου να ξεκινήσει στα τέλη του έτους η μεταφορά τους.

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Επισκεπτών συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας, έχοντας δεχθεί περισσότερους 23.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 3.000 μαθητές. Το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο www.snfcc.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή