Υποπτοι για την επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη

Υποπτοι για την επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόπτους για συμμετοχή στην ένοπλη επίθεση εναντίον της οικίας του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ στο Χαλάνδρι θεωρούσε η Αντιτρομοκρατική τους τρεις από τους έξι συλληφθέντες στις επιχειρήσεις της 2ας Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τη βαλλιστική εξέταση, ωστόσο, προέκυψε ότι το Καλάσνικοφ που είχε στο σπίτι του ο ένας από τους κατηγορουμένους, ο 30χρονος Παναγιώτης Μιχαλάκογλου, έχει χρησιμοποιηθεί όχι σε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά σε συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και Ρομά, το 2012, στο Μενίδι.

Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο διαμέρισμα της οδού Αριστοδήμου 11 πραγματοποιήθηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Μιχαλάκογλου και του 23χρονου σπουδαστή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μ.Β. Ο τελευταίος κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι είχε πάει από το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι του Μιχαλάκογλου για να παίξουν play station. Στο σπίτι της οδού Αριστοδήμου αστυνομικοί βρήκαν, εκτός του Καλάσνικοφ, ένα περίστροφο, μια αμυντική χειροβομβίδα και 5.000 ευρώ σε μετρητά. Ανακρινόμενος, ο Μιχαλάκογλου ισχυρίστηκε ότι το Καλάσνικοφ του το έδωσε «κάποιος άγνωστος» τον οποίο είχε συναντήσει προ εβδομάδων στην οδό Ακαδημίας.

Μεταφέρθηκαν

Οι δύο νεαροί προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών, ενώ τέσσερα ακόμη άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα) που συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την ίδια υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι Μιχαλάκογλου και Μ.Β. οδηγήθηκαν αρχικά στο υπόγειο της Στ΄ πτέρυγας του Κορυδαλλού και χθες το πρωί μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές λόγω της επικείμενης άφιξης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού στην πτέρυγα.

Σε ενυπόγραφη επιστολή του στο Διαδίκτυο (www.interarma.info) ο Μιχαλάκογλου δηλώνει «περήφανος και αμετανόητος αναρχικός» και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2014 στο σπίτι μου στο Κολωνάκι, όπου βρισκόμουν με τον σύντροφο Μ.Β., χτύπησαν το κουδούνι τα “σκυλιά” της Αντιτρομοκρατικής. Μετά από μισή ώρα περίπου, αφού βεβαιώθηκα ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής και δυνατότητα σύγκρουσης, άνοιξα την πόρτα, με αποτέλεσμα να εισβάλουν μέσα».

Οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από πληροφορία που έφτασε στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, σύμφωνα με την οποία οι τρεις από τους συλληφθέντες και συγκεκριμένα ο Μιχαλάκογλου, ο 26χρονος Φ. Τζ. και ο Αλβανός E.P. είχαν συμμετάσχει στην ένοπλη επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι την 30ή Δεκεμβρίου 2013. (Tην ευθύνη για την ενέργεια είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».) Η ίδια πληροφορία ανέφερε ότι οι τρεις ύποπτοι διέπρατταν ληστείες χρησιμοποιώντας κλεμμένες μοτοσικλέτες που έκρυβαν σε υπόγειο γκαράζ στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Διδότου.

12 κάλυκες

Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το Καλάσνικοφ που βρέθηκε στο σπίτι της οδού Αριστοδήμου είχε χρησιμοποιηθεί όχι σε ένοπλη τρομοκρατική ενέργεια, αλλά σε συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και Ρομά, την 26η Φεβρουαρίου 2012, σε καταυλισμό στο Μενίδι. Το απόγευμα εκείνης της μέρας, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει στην εθνική οδό κλεμμένο τζιπ, το οποίο είχαν καταδιώξει μέχρι το Μενίδι. Στην περιοχή είχαν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο και ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ρομά και ΜΑΤ. Από το σημείο αστυνομικοί είχαν περισυλλέξει 12 κάλυκες Καλάσνικοφ που, όπως αποδείχθηκε, είχαν πυροδοτηθεί από το ντουφέκι που βρέθηκε στην κατοχή του 30χρονου. Ταυτόχρονα, στο υπόγειο γκαράζ της οδού Ιπποκράτους βρέθηκε μοτοσικλέτα, που όμως είχε αγοράσει νόμιμα ο ένας από τους συλληφθέντες, ο 26χρονος Φ. Τζ. Στο σπίτι του τελευταίου στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν δεκάδες φυσίγγια.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη (όπου διαμένουν μόνιμα) για να υλοποιήσουν τρομοκρατική ενέργεια, καθώς και ότι εξαπατήθηκαν (από έμπορο όπλων) καθ’ ότι προμηθεύτηκαν Καλάσνικοφ, που όμως δεν ήταν «καθαρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή