ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεγχος στην είσοδο Πρυτανείας ΕΚΠΑ εν ώρα κινητοποιήσεων

Ελεγχος στην είσοδο Πρυτανείας ΕΚΠΑ εν ώρα κινητοποιήσεων

Σύστημα ελέγχου όσων θέλουν να εισέλθουν στο κτίριο των Προπυλαίων, ιδίως κατά τις ώρες φοιτητικών κινητοποιήσεων στην περιοχή, θα εφαρμόσει η νέα πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπό τον Θεόδωρο Φορτσάκη, όπως αναφέρεται σε έγγραφό της, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση των αριστερών παρατάξεων, που αρχίζουν να στήνουν…χαρακώματα μάχης ευρύτερα κατά των πρυτάνεων που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να επιβάλουν νέους όρους στη λειτουργία των οργάνων των ΑΕΙ –στο ΕΚΠΑ ζητείται οι φοιτητές να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα υπομνήματά τους, όπως και στο ΑΠΘ– και να μην επιτρέψουν καταλήψεις χώρων από μικρές ομάδες φοιτητών. Ενδεικτικά είναι τα επεισόδια χθες μπροστά στα Προπύλαια, η αιφνιδιαστική κατάληψη της Νομικής –σχολή του κ. Φορτσάκη– και του Μαθηματικού Αθηνών, καθώς και η κατάληψη της Πρυτανείας του Παν. Πατρών. Μάλιστα, στο ΕΚΠΑ ομάδα διοικητικών υπαλλήλων προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο χώρος εργασίας δεν είναι κάτεργο ή ρωμαϊκή γαλέρα, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν κλειδωμένοι ή με σιδερένια μπάλα στο πόδι. Παραβιάζεται το σύνολο της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, αφού σε περίπτωση κάθε κινδύνου από ενδεχόμενο σεισμό, πυρκαγιά κ.ά. οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγουν από το κτίριο. Δημιουργείται έτσι κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλειά μας», ενώ υπάρχει πρόθεση για προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικότερα, πριν από την κατάληψη της Νομικής τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν φοιτητές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη να θέσει όρους για την ασφάλεια του κτιρίου. Η Πρυτανεία σε έγγραφο προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αναφέρει: «Στην Πρυτανεία έγινε γνωστό μέσω ανάρτησης σε φοιτητική ιστοσελίδα ότι στο πλαίσιο κινητοποιήσεων την εβδομάδα 13/10 – 17/10 επρόκειτο τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί “κατάληψη της Πρυτανείας”. Τη συγκεκριμένη, λοιπόν, ημέρα άρχισε συστηματική μέριμνα ακριβούς ελέγχου εισερχομένων-εξερχομένων στο κτίριο, ιδίως κατά τις ώρες φοιτητικών κινητοποιήσεων στην περιοχή. Οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την Αστυνομία για τον κίνδυνο κατάληψης της Πρυτανείας και τη σκοπιμότητα αποτροπής της». Και η Πρυτανεία δηλώνει τις προθέσεις της, λέγοντας: «Ο συνδυασμός αυτών των προληπτικών μέτρων διασφάλισε την ομαλή λειτουργία του ΑΕΙ και όλων των κεντρικών υπηρεσιών του τη συγκεκριμένη ημέρα, και συνιστά χρήσιμο πρότυπο για τη συνέχεια».

Επίσης, οι πρυτανικές αρχές σε χθεσινό τους κείμενο ζητούν «από όλες τις ομάδες των φοιτητών, που επιθυμούν να θέσουν υπόψη τους διάφορες θέσεις και αιτήματα, να υποβάλλουν σχετικά υπομνήματα είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρυτανείας ([email protected]) είτε υπό έντυπη μορφή σε εκπρόσωπό της. Μόνο μετά τη μελέτη των υπομνημάτων μπορεί να υπάρξει γόνιμη προώθηση οποιουδήποτε θέματος, όπως ορίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και η εμπειρία».

Το Παν. Πατρών

Οσο για το Παν. Πατρών, ενδεικτικές των προθέσεων της νέας πρυτάνεως Βενετσάνας Κυριαζοπούλου είναι οι δηλώσεις της ότι η «κατάληψη είναι αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή», «τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων που έχουν καταλάβει την Πρυτανεία είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και κάθε ζημιά που μπορεί να προκληθεί» και «προσκαλώ όλους τους φοιτητές σε γόνιμο και υγιή διάλογο για τα προβλήματά τους, αλλά όχι υπό την πίεση καταλήψεων».